Om vilda djur eller skadedjur besvärar dig så finns information på denna sida om vart du ska vända dig. Du kan även få tips om vad du själv kan göra om du störs av vilda djur. Vid viltolyckor är det polisen du vänder dig till. För att ha vissa djur inom detaljplanelagt område krävs tillstånd. Det är länsstyrelsen som har hand om tillsynen för djurplågeri.
Vilda djur i tätorterna – grävlingar, fåglar, ormar och rävar
Grävlingar
Grävlingen finns i så gott som hela Sverige. Den trivs i löv- och blandskogar, trädgårdar och parker. Grävlingen är skygg och attackerar inte människor om den inte blir ytterst trängd eller överraskad. Grävlingen är mest aktiv i skymningen och på natten.
Grävlingen kan orsaka skador på hus genom att den gräver gryt under dem. Den kan göra skada på havrefält genom att gå runt och bryta ner strån för att komma åt sädeskornen. I trädgårdar kan det hända att grävlingen skapar latriner vilket inte uppskattas av tomtägaren.
Fastighetsägarens ansvar
Grävlingen kan orsaka skador på din egendom, men enligt Miljöbalken utgör inte det en olägenhet för människors hälsa och miljö och hanteras därför inte av miljöenheten. Fastighetsägaren får själv ta ansvar för att vidta åtgärder mot grävling.
Åtgärder
Här är några tips på hur du kan bli av med grävlingen:
Jaktbestämmelser
Jakttiden på grävling är 1 augusti–31 januari i hela landet. Även att fånga i fälla är jakt. En grävling som fångas in måste avlivas, den får inte flyttas.
Fåglar
Fåglar upplevs många gånger som ett problem då de flyger i stora grupper, låter mycket och lämnar fågelträck efter sig. Det kan upplevas som otrevligt, men bedöms inte som olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken.
Miljö- och hälsoskyddsenhetens uppdrag är att handlägga störningar som omfattas av Miljöbalken. Klagomål gällande störande fåglar hänvisas därför till fastighetsägaren.
Eksjö kommun bedriver inte skyddsjakt på störande fåglar. En avskjutning löser sällan problemet annat än för stunden. När man tar bort ett djur kommer oftast ett nytt till samma plats efter kort tid. Det är så naturen och djurens revir fungerar. Det skulle också krävas att väldigt många individer skjuts för att få en effekt som överhuvudtaget är märkbar. Det är ofta svårt att bedriva skyddsjakt på ett säkert sätt som inte äventyrar människors säkerhet. Många gånger befinner sig fåglarna också på platser dit kommunen inte har jakträtt.
Åtgärder
Här hittar du tips på vad du kan göra för att bli av med störande fåglar. Tänk på att en del åtgärder kan du behöva göra före perioden när fåglarna är fredade. Måsfåglar är till exempel fredade från den 1 april till och med den 31 juli.
Till exempel kan du:
Tips till restauranger och uteserveringar:
Ormar
Ormar på tomten är inte en olägenhet enligt Miljöbalken, det är fastighetsägarens ansvar att se till att ormar inte trivs på tomten.
Alla svenska ormar är fridlysta. Det betyder att du inte får döda, skada eller fånga ormar och deras ägg och ungar.
Åtgärder
Om du vill undvika att ormar flyttar in på din tomt är det bästa att se till att den inte är attraktiv för ormarna. Det kan du till exempel göra genom att:
Du får fånga ormen och flytta den om den är på din tomt.
Rävar
Rävar i bostadsområden betraktas inte som olägenhet för människors hälsa enligt Miljöbalken och hanteras därför inte av miljö- och hälsoskyddsenheten.
Skabbräv behöver avlivas för att minska djurens lidande. Tänk på att rävar som byter från vinterpäls till sommarpäls kan förväxlas med skabbräv.
Är skabbräven på kommunal mark kan du kontakta en kommunal skytt, se information under rubriken "Kommunala skyttar kan kontaktas vid skadade, sjuka eller döda djur" nedan.
Bortsprungna och övergivna husdjur
I frågor om övergivna eller bortsprungna husdjur ska polis i första hand kontaktas enligt lagen om hittegods. Polisen bedömer om djuret är borttappat eller övergivet.
Skadedjur
Det finns skadedjur av olika slag.
Äger du en villa eller radhus ansvarar du själv för att hålla ohyra och skadedjur borta. Ofta är en skadedjursförsäkring kopplad till din villa- och hemförsäkring.
Bor du i flerbostadshus och upptäcker råttor eller andra skadedjur i eller omkring din bostad ska du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om problemen inte löser sig och fastighetsägaren trots dina påstötningar inte gör något åt skadedjursproblemet kan du kontakta miljöenheten.
Det är var och ens ansvar att se till problem inte uppstår. Tänk därför på att matning av småfåglar och andra djur även kan dra till sig skadedjur som råttor.
Kommunala skyttar kan kontaktas vid skadade, sjuka eller döda djur
Då och då händer att vilda djur skadas eller insjuknar och blir liggande på en plats som kan vara olämplig. Kommunen har ett antal kommunala skyttar som har tillstånd att använda skjutvapen inom detaljplanerat område samt i tätbebyggt område som inte omfattas av detaljplan för att avliva vilda djur. Utanför dessa områden ska du i första hand vända dig till den som har jakträtten. Den kommunala skytten tar alltid kontakt med polisen innan ett djur avlivas inom tätorten.
Kommunala skyttar
Eksjö tätort, Per Philipsson, telefon 070-549 76 66
Eksjö tätort, Sven Rostedt, telefon 073-386 01 72
Eksjö tätort, Hult, Alf Bilker, telefon 070-936 05 78
Mariannelund, Mikael Engqvist, telefon 070-658 93 22
Mariannelund, Arnold Henriksson, telefon 070-375 37 77
Viltolyckor
Om du ser ett djur som skadats eller dödats i trafiken ska du kontakta Polisen 114 14. Den som kör på ett djur måste rapportera det till Polisen på SOS-numret 112. Alla viltolyckor måste rapporteras, oavsett om djuret är skadat eller inte.
Rapporteringsplikten gäller för:
Att inte anmäla är straffbart. Mer information och råd vid en viltolycka finns på polisens webbplats Länk till annan webbplats.
Djurhållning inom detaljplanelagt område
I de lokala föreskrifterna för att skydda människors hälsa finns bestämmelser om bland annat djurhållning inom detaljplanelagt område.
De lokala föreskrifterna innebär bland annat att det behövs tillstånd för att ha nöt, häst, get, får, gris, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur inom detaljplanelagt område samt att ha orm.
Djur som man inte har i sitt bostadshus räknas normalt sett inte som sällskapsdjur.
Djurhållning inom detaljplanelagt område – ansökan Länk till annan webbplats.
Djurplågeri
När det gäller djurplågeri eller djur som far illa är det länsstyrelsen som har hand om tillsynen. Det gäller såväl husdjur som lantbrukets djur.
Kontakt
Miljöenheten
Besök:
Södra Storgatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Länsstyrelsen
Det är länsstyrelsen som har hand om tillsynen för djurplågeri. Det gäller såväl husdjur som lantbrukets djur. Anmäl bristande djurhållning, länsstyrelsen Länk till annan webbplats.
Kommunala skyttar
Se rubriken "Skadade, sjuka eller döda djur" på denna sida.