Grundsärskola är en särskild skolform som ger elever med utvecklingsstörning en utbildning som är anpassad efter varje elevs förutsättningar. Grundsärskolan är uppdelad i grundsärskola och träningsskola.
I grundsärskolan anpassas utbildningen för att den så mycket som möjligt ska motsvara grundskolans. Grundsärskolan består av utbildning i ämnen eller inom ämnesområden, eller en kombination av dessa. Utbildningen kan också bestå av ämnen enligt grundskolans kursplaner. Undervisningen utgår från grundsärskolans läroplan. Läs mer på Skolverkets webbplats om läroplan för grundsärskolan Länk till annan webbplats.
Inom grundsärskolan finns en inriktning som kallas träningsskola. Träningsskolan är till för de elever som inte kan tillgodogöra sig hela, eller delar av, utbildningen i grundsärskolans olika ämnen. Istället för enskilda ämnen omfattar träningsskolan fem ämnesområden; estetisk verksamhet, kommunikation, motorik, vardagsaktivitet och verklighetsuppfattning.
Mottagande i grundsärskolan
Det är viktigt att de elever som har rätt till grundsärskola får den möjligheten. Därför görs en utredning av eleven innan han eller hon får erbjudande om att börja i grundsärskola. Utredningen omfattar en pedagogisk, psykologisk medicinsk och social bedömning. Samråd med dig som förälder sker när utredningen görs.
I Eksjö kommun bedrivs årskurs 1–6 i grundsärskolan i första hand på Grevhagsskolan i Eksjö. Där finns det personal med särskild kompetens, moderna lokaler, anpassad utrustning och goda möjligheter till integrering med elever i grundskolan, till exempel genom ett speciellt värdklassystem.
Årskurs 7–9 i grundsärskolan bedrivs på Prästängsskolan i Eksjö. Grundsärskoleeleverna på Prästängsskolan tillhör i grundskolans klasser. Eleverna vid grundsärskolan följer sina så kallade värdklasser i vissa ämnen och vid gemensamma aktiviteter.
Intyg och betyg
Efter avslutad grundsärskola får eleverna intyg om den utbildning de har gått. Om en elev eller du som förälder begär det, ska intyget kompletteras med ett allmänt studieomdöme. Studieomdömet ska gälla elevens möjlighet att fortsätta studera.
Om en elev, eller du som förälder begär det, ska betyg sättas i grundsärskolans ämnen i slutet av varje termin från och med årskurs 6 till och med höstterminen i årskurs 9, och när ett ämne har avslutats. Som betyg ska någon av beteckningarna A, B, C, D eller E användas. Högsta betyg betecknas med A och lägsta betyg med E. För den elev som inte uppnår kraven för betyget E, ska betyg inte sättas i ämnet. I inriktningen träningsskolan sätts inga betyg.
Kontakt
Barn- och utbildningssektorn
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
Rektor grundsärskolan
Mats Hagbranth
Telefon: 0381-365 89
E-post: mats.hagbranth@eksjo.se
Fler kontaktuppgifter
Fler kontaktuppgifter till grundsärskolan
Sidan senast uppdaterad:
Grundsärskola i Eksjö kommun
Grundsärskola är en särskild skolform som ger elever med utvecklingsstörning en utbildning som är anpassad efter varje elevs förutsättningar. Grundsärskolan är uppdelad i grundsärskola och träningsskola.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.