LYSSNA

Din egen krisberedskap

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter och förbereder oss.

Om vi klarar de första tre första dygnen på egen hand hjälper det de mest utsatta i samhället. Då kan samhällets resurser användas för att hjälpa till exempel äldre, sjuka och barn.

Du som kan bör förbereda dig på att kunna klara dig på egen hand i minst tre dygn, även om det inte betyder att krisen är över efter den tiden.

Fundera på vad du kan behöva ha hemma vid en kris. Samla gärna ihop det som är mest nödvändigt i en "krislåda". I broschyren ”Din säkerhet” kan du bland annat läsa om vad krislådan bör innehålla,

Strömavbrott

Om du har strömavbrott, kontrollera först säkringar och jordfelsbrytare. Kolla om grannarna också har strömavbrott. Information om drift och störningar finns ofta att läsa om på Eksjö Energis webbsida.

För att göra en felanmälan vid strömavbrott eller andra akuta ärenden, ring Eksjö Energi, telefon 0381-19 20 99.

Värmeavbrott

Om din bostad är utan värme finns det en hel del du kan göra för att slippa frysa. Se till att ha extra värmekällor, sovsäckar, filtar, tändstickor och värmeljus hemma.

På Energimyndighetens och Civilförsvarsförbundets webbplatser finns enkla råd om hur du hanterar ett värmeavbrott på bästa sätt.

När det blir el- eller värmeavbrott i ditt hem – Energimyndigheten Länk till annan webbplats.

Hemberedskap, värme - Civilförsvarsförbundet Länk till annan webbplats.

Information om drift och störningar finns ofta att läsa om på Eksjö Energis webbsida. För att göra en felanmälan vid strömavbrott eller andra akuta ärenden, ring Eksjö Energi, telefon 0381-19 20 99.

Se även filmen "Hemberedskap - värme" längre ner på denna sida.

Vattenavbrott

Det kan hända att området där du bor blir utan dricksvatten och orsaken inte går att lösa snabbt. Om det händer kommer Eksjö kommun att ställa ut tankar med nödvatten i de drabbade områdena. Information om drift och störningar finns ofta att läsa om på Eksjö Energis webbsida.

För att göra en felanmälan vid strömavbrott eller andra akuta ärenden, ring Eksjö Energi, telefon 0381-19 20 99.

Nödvattnet är i första hand till för matlagning och dryck. Det är bra om du är förberedd och använder nödvattnet så effektivt som möjligt.

Tips på hur du förbereder dig och sparar på vattnet när du har vattenavbrott:

  • Vattendunkar med skruvkork är bäst att hämta vatten i.
  • Lägg vattenfyllda PET-flaskor i frysen, fyllda till tre fjärdedelar. Fryst vatten håller sig friskt länge.
  • Rent vatten kan du spara i många dagar i rena dunkar. Ställ dem där det är mörkt och svalt.
  • Till tvätt och disk kan du använda vatten från sjöar och större vattendrag.
  • I toaletten kan du spola med vilket vatten som helst.

Planera din krisberedskap i tid. Ett elavbrott (strömavbrott) påverkar både det vardagliga livet och samhället i stort. Vid ett längre elavbrott uppstår snabbt ett flertal problem i bostaden. Bland annat finns det några väsentliga saker du bör ha koll på och det är mat, värme, vatten och kommunikation. Myndigheten för samhällsskyd och beredskap (MSB) har tagit fram filmer med tips och råd om vad du kan göra när det inträffar.

Kontakt

Räddningstjänsten

Besök:

Västerlånggatan 21

Post:

575 23 Eksjö

Telefon:

0381-368 81

E-post:

raddningstjansten@eksjo.se

Fax:

0381-132 95

Hjälpte informationen dig?

Sidan senast uppdaterad:

Din egen krisberedskap

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter och förbereder oss.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.