Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter och förbereder oss.
Om vi klarar de första tre första dygnen på egen hand hjälper det de mest utsatta i samhället. Då kan samhällets resurser användas för att hjälpa till exempel äldre, sjuka och barn.
Du som kan bör förbereda dig på att kunna klara dig på egen hand i minst tre dygn, även om det inte betyder att krisen är över efter den tiden.
Fundera på vad du kan behöva ha hemma vid en kris. Samla gärna ihop det som är mest nödvändigt i en "krislåda". I broschyren ”Din säkerhet” kan du bland annat läsa om vad krislådan bör innehålla,
Strömavbrott
Om du har strömavbrott, kontrollera först säkringar och jordfelsbrytare. Kolla om grannarna också har strömavbrott. Information om drift och störningar finns ofta att läsa om på Eksjö Energis webbsida.
För att göra en felanmälan vid strömavbrott eller andra akuta ärenden, ring Eksjö Energi, telefon 0381-19 20 99.
Värmeavbrott
Om din bostad är utan värme finns det en hel del du kan göra för att slippa frysa. Se till att ha extra värmekällor, sovsäckar, filtar, tändstickor och värmeljus hemma.
På Energimyndighetens och Civilförsvarsförbundets webbplatser finns enkla råd om hur du hanterar ett värmeavbrott på bästa sätt.
När det blir el- eller värmeavbrott i ditt hem – Energimyndigheten
Hemberedskap, värme - Civilförsvarsförbundet
Information om drift och störningar finns ofta att läsa om på Eksjö Energis webbsida. För att göra en felanmälan vid strömavbrott eller andra akuta ärenden, ring Eksjö Energi, telefon 0381-19 20 99.
Se även filmen "Hemberedskap - värme" längre ner på denna sida.
Vattenavbrott
Det kan hända att området där du bor blir utan dricksvatten och orsaken inte går att lösa snabbt. Om det händer kommer Eksjö kommun att ställa ut tankar med nödvatten i de drabbade områdena. Information om drift och störningar finns ofta att läsa om på Eksjö Energis webbsida.
För att göra en felanmälan vid strömavbrott eller andra akuta ärenden, ring Eksjö Energi, telefon 0381-19 20 99.
Nödvattnet är i första hand till för matlagning och dryck. Det är bra om du är förberedd och använder nödvattnet så effektivt som möjligt.
Tips på hur du förbereder dig och sparar på vattnet när du har vattenavbrott:
Planera din krisberedskap i tid. Ett elavbrott (strömavbrott) påverkar både det vardagliga livet och samhället i stort. Vid ett längre elavbrott uppstår snabbt ett flertal problem i bostaden. Bland annat finns det några väsentliga saker du bör ha koll på och det är mat, värme, vatten och kommunikation. Myndigheten för samhällsskyd och beredskap (MSB) har tagit fram filmer med tips och råd om vad du kan göra när det inträffar.
Kontakt
Räddningstjänsten
Besök:
Västerlånggatan 21
Post:
575 23 Eksjö
Telefon:
0381-368 81
E-post:
raddningstjansten@eksjo.se
Fax:
0381-132 95
Sidan senast uppdaterad: 22 september 2020
Din egen krisberedskap
Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter och förbereder oss.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Translate page
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Dag före röd dag, dag före afton och vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.