Eksjö kommuns logotyp

Evenemang

I Eksjö kommun arrangeras årligen många olika evenemang och aktiviteter för invånare och besökare.

Både kommunala verksamheter, som till exempel Olsbergs Arena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Eksjö museum och Eksjö stadsbibliotek samt andra organisationer och ideella föreningar står bakom de olika evenemangen och aktiviteterna.

Några av de större evenemangen i kommunen med privata arrangörer (eller där Eksjö kommun är medarrangör) är till exempel Eksjö stadsfest Länk till annan webbplats., Eksjö International Tattoo Länk till annan webbplats., Höglandets konstronda, musikcaféserien, marknader och valborgsmässo- och midsommarfiranden.

Du hittar information om ovanstående och fler evenemang på visiteksjo.se:

Större kommunala evenemang

Vissa evenemang samarrangeras med fler aktörer.

Eksjö julmarknad

Landets mest stämningsfulla julmarknad utspelar sig traditionsenligt mitt i den unika trästaden Eksjö. Här förflyttas du till en marknadsdag för 100 år sedan. Känn doften av glögg och stöpta ljus, lyssna till klappret av hästhovar mot den hårda snön och se hur gediget hantverk utövas. Julmarknadens hantverkare visar och säljer enriskransar, halmslöjd, keramik, silversmide, stöpta ljus, stickat, vävt, tovat och mycket mer.

Vid julmarknaden finns också ett stort utbud av julens godsaker: marsipan, bröd, rökt fisk och korv, pastejer, ostkaka, marmelader, choklad med mera. Missa inte gycklarna som drar runt och förgyller stämningen! Julmarknaden avslutas med en festlig eldshow vid Norra Åbron.

Eksjö julmarknad arrangeras årligen andra helgen i advent.

Arrangör: Eksjö kommun i samarbete med Eksjö cykelklubb, Eksjö Södra IK, Eksjö SOK och Eksjö handel.

Läs mer om Eksjö julmarknad

Eksjö kulturfestival

Med en ambition att belysa kulturen i hela kommunen arrangeras Eksjö kulturfestival. Under festivalen har du möjlighet att ta del av många olika evenemang och aktiviteter som arrangeras av Eksjö kommun samt andra organisationer och kulturföreningar.

Eksjö kulturfestival arrangeras årligen i månadsskiftet oktober/november.

Arrangör: Eksjö kommun i samarbete med aktuella medverkande.

Eksjö trästadsloppis

Eksjö trästadsloppis arrangerades för första gången i september 2022. Under Eksjö trästadsloppis bjuds allmänheten in både som besökare och försäljare. Loppisbord placeras på Stora torget och därefter längs Norra och Södra Storgatan efter behov. Eksjö trästadsloppis 2023 genomfördes i september.

Musik på Museigården

Under ett antal kvällar varje sommar förvandlas Museigården i Eksjö till en festplats full med musik och glädje. Här ljuder musik av hög kvalité i alla dess former, soloartister och stora grupper. Kom och njut av sköna toner i en vacker miljö.

Arrangör: Eksjö kommun

Aktuella artister på Musik på Museigården för 2024 publiceras på visiteksjo.se Länk till annan webbplats.i maj 2024. OBS! sök på Musik på Museigården på visiteksjo.se.

Musik i Herrgårdsparken

Under en sommarkväll förvandlas Herrgårdsparken i Mariannelund till en festplats fylld av musik och glädje.

Aktuellt datum och artist på Musik i Herrgårdsparken 2024 publiceras på visiteksjo.se Länk till annan webbplats.i maj eller juni 2024. OBS! sök på Musik i Herrgårdsparken på visiteksjo.se.

Nationaldagsfirande

Den 6 juni varje år firas traditionsenligt Sveriges Nationaldag.

Arrangör: Eksjö kommun i samarbete med medverkande föreningar och studieförbund.

Aktuellt program för nationaldagsfirandet publiceras i evenemangskalendern.

Möt din kommun

Möt din kommun arrangeras årligen i kommunen. Under Möt din kommun finns Eksjö Energi, Eksjöbostäder och flera av kommunens verksamheter på plats. Bolagen och verksamheterna berättar om vad som är på gång i kommunen och svarar på frågor.

2023 anordnades Möt din kommun i samband med Eksjö höstmarknad i september.

Blåljusdagen

Under Blåljusdagen har du möjlighet att träffa personal och fordon från räddningstjänst, polis och ambulans, samt möjlighet att åka brandbil, skylift och spruta med brandslang.

Blåljusdagen arrangeras årligen i maj.

Arrangör: räddningstjänsten vid Eksjö kommun.

Eksjö dansfest

Dansfesten är ett återkommande evenemang sedan många år som vänder sig till alla som dansar i någon form och vill delta. Det kan vara kompisgrupper, dansgrupper via kulturskolan eller studieförbund.

Dansfesten brukar äga rum varje år i april/maj och är på Olsbergs Arena i Eksjö.

Arrangör: Eksjö kommun och studieförbundet Vuxenskolan.

Jobb & framtid – Mässan mitt i Småland

Jobb & framtid – Mässan mitt i Småland arrangeras årligenJobbmässan är en mötesplats för arbetsgivare, utbildningsanordnare, studerande och arbetssökande.

Arrangör: Eksjö kommun, Vetlanda kommun, Sävsjö kommun och Nässjö kommun i samarbete med kommunernas näringslivsbolag och Arbetsförmedlingen.

Mer information om mässan finns på jobbochframtid.se Länk till annan webbplats.

Ryttarspelen

På valborgsmässoafton utspelas en strid mellan våren och vintern i Eksjö. Vintergreven har kidnappat Vårprinsessan, något som Vårgreven inte accepterar. Kampen mellan Vintergreven och Vårgreven sker till häst och har influenser från de medeltida tornerspelen. Ryttarspelen har utspelat sig i Sjöängen i Eksjö i över 60 år. Se den spännande striden – vintern får inte segra!

Arrangör: Lions Club, Eksjöortens Ryttarförening och Eksjö kommun

Mer information om ryttarspelen och fler valborgsfiranden hittar du under våren på visiteksjo.se Länk till annan webbplats.. Sök på valborg.

Kontakt

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se