Eksjö kommuns logotyp

Ungdomsverksamhet

Öppen ungdomsverksamhet erbjuder unga en meningsfull fritid. Fritidsgården Spelverket i Eksjö och Furulundsskolans cafeteria i Mariannelund är mötesplatser främst för dig som går i årskurs 4 och uppåt.

För att få deltaga i öppen ungdomsverksamhet behöver en vårdnadshavare ge ett medgivande. Det gör du via e-tjänsten nedan:

Öppen ungdomsverksamhet – allmänt

Öppen ungdomsverksamhet är en del av fritidsavdelningens verksamhet inom kommunen.

Syftet med öppen ungdomsverksamhet är att erbjuda alla unga oberoende av faktorer som bakgrund, kön, bostadsområde, ekonomiska villkor eller andra förhållanden en meningsfull fritid. Verksamhet bygger på ungdomarna egna vilja, men likväl kan inslag av organiserad verksamhet förekomma.

Det nationella ungdomspolitiska målet och barnkonventionen

Enligt det nationella ungdomspolitiska målet ska alla unga i åldrarna 13 till 25 år ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Det innebär bland annat att ungdomar ska ha tillgång till meningsfulla och utvecklande fritidsaktiviteter. Även i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen), som sedan den 1 januari 2020 gäller som svensk lag, framhålls barnets rätt till lek, rekreation, vila och fritid.

Ungdomsverksamhet i fritidsgården Spelverket, Eksjö

Öppen ungdomsverksamhet i Eksjö ansvarar över fritidsgården Spelverket som ligger i ett gammalt elverk. Huset är från sent 1800-tal och var en viktigt del att Eksjö var Sveriges tjugonde stad att elektrifieras. I elverket finns mer än bara fritidsgården.

Mötesplats – från årskurs 4 till och med 18 år

En fritidsgård är en plats där du kan koppla av och träffa kompisar eller delta i olika aktiviteter. Detta är mötesplatsen främst för dig som går i årskurs 4 och till och med 18 år (inte fyllda 19 år). Detta åldersspann skiljer sig något från det nationella ungdomspolitiska målet. Det är olika från kommun till kommun beroende på hur mycket pengar man får till sin verksamhet.

Det här kan du göra på Spelverket

Här kan du umgås med kompisar och fritidsledare, delta i olika aktiviteter eller bara vara. Du kommer och går som du vill och det kostar inget att vara på fritidsgården. Fritidsgården ligger nära Prästängshallen och Vattenlednings­parken i Eksjö. Här kan du sitta ner i sköna soffor och bara umgås med kompisarna. Du kan också lyssna på musik, spela airhockey, biljard och andra spel. Ibland anordnas det olika temakvällar.

Öppettider Öppen ungdomsverksamhet, Spelverket

Måndag: stängt
Tisdag: klockan 14.00–16.30 (för årskurs 4–6) klockan 17.00–20.00
Torsdag: 14.00–16.30 (för årskurs 4–6) klockan 17.00–20.00
Fredag: 14.00–16.30 (för årskurs 4–6) klockan 17.00–20.00
Eftermiddagstiderna är för mellanstadiet åk 4–6.

Följ @spelverket på Instagram

Följ gärna @spelverket på Instagram för att få veta mer aktiviteter som ordnas.

Ungdomsverksamhet i Furulundsskolan, Mariannelund

Allmänt

Sedan hösten 2022 finns ungdomsverksamheten i Furulundsskolans cafeteria en eftermiddag/kväll i veckan. Då finns personal från öppen ungdoms­verksamhet på plats och "hänger" med ungdomarna.

Målgrupp

Målgruppen på Furulundskolan är för elever i årskurs 4 till årskurs 9.

Det här kan du göra på caféet på Furulundsskolan

Caféet är mittpunkten och här kan du fika med dina kompisar. Det finns pyssel och brädspel eller kanske du bara vill sitta och prata med personal eller kompisar. Ibland anordnas det olika temadagar.

Öppettider i Furulundsskolans cafeteria

Dessa tider finns personal från öppen ungdomsverksamhet i cafeterian:
Onsdagar: klockan 17.00–20.00

Annan verksamhet i Spelverkets lokaler – teater, dans och klättring

Danslokaler och konferens

I Spelverkets lokaler, på andra våningen, finns danslokaler och konferensrum. Den ena lokalen är Black-boxen som är en stor mörklagd lokal med speglar, ljudutrustning och sittplatser. Den andra är Vernissagen, en mindre lokal med härligt ljusinsläpp. Även denna lokal har speglar och ljudsystem. Dessutom finns ett konferensrum med tillgång till pentry.
Lokalerna bokas via föreningen Teatertolvan Länk till annan webbplats..

Klättring

Föreningen Höglandsklättrarna bedriver en del av sin verksamhet i huset. Det finns en klättervägg som är cirka elva meter hög och är en varierande klättervägg med olika svårighetsgrader.
Läs mer om Höglandsklättrarna på deras webbplats Länk till annan webbplats. eller på Höglandsklättrarnas Facebooksida. Länk till annan webbplats.

Spelverket

Besök:

Storegårdsgatan 1B, Eksjö

Post:

Spelverket, 575 80 Eksjö

Telefon:

Kontakt

Spelverket

Besök:

Storegårdsgatan 1B, Eksjö

Post:

Spelverket, 575 80 Eksjö

Telefon:

Furulundsskolan
Besök: Skolgatan 5, Mariannelund
Postadress, telefonnummer och e-post som ovan.