Eksjö kommuns logotyp

Information, nyheter och nyhetsbrev för företagare

Här finns information och nyheter för dig som företagare om aktuella händelser och om eventuella ändringar i lag och lokala föreskrifter. Du kan också anmäla dig till nyhetsbrevet för att få nyheterna till din mejl.

Nyhetsbrev

Eksjö kommun har tillsammans med Eksjö.nu ett nyhetsbrev för dig som företagare. Där informeras du om aktuella händelser, nyheter, ändringar i lag och lokala föreskrifter, samt annan relevant information för dig som företagare.

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Anar du att ditt nyhetsbrev hamnar i din skräppost eller inte kommer fram, vänligen meddela näringslivsenheten.

Föreläsning, med två som tar i hand

 

Information och nyheter från näringslivsenheten

 

 

Aktuellt:

Utlysning – Jordbruksverket, måltidsturism

Nu kan du söka stöd som främjar platsutveckling med måltidsturism. Svensk mat och dryck ska vara en anledning för besökare att resa till en viss plats. Det här stödet ska bidra till att företag på landsbygden inom livsmedel och besöks­näring utvecklas, att måltids­exporten ökar, att antalet arbets­tillfällen ökar och landsbygdens resurser tas till vara.

Projekten ska utgå från samhällsnytta och ta hänsyn till ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Det ska också finnas inslag av innovation. Sista ansökningsdag 30 september. Läs mer om utveckling av svensk måltidsturism på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats..

Vindkraftverk – Nytt nyhetsbrev
Affärsmöjligheter för företag i kommunen

Nyhetsbrev 4 – april 2024
Läs det fjärde nyhetsbrevet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med fokus på batterienergilagret. För dig som vill prenumerera på nyhetsbreven, anmäl dig via projektets webbplats: www.vattenfall.se/bruzaholm Länk till annan webbplats..

Nyhetsbrev 3 – mars 2024
Läs det tredje nyhetsbrevet Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster. med fokus på miljöarbetet i vindkraftsprojektet. För dig som vill prenumerera på nyhetsbreven, anmäl dig via projektets webbplats: www.vattenfall.se/bruzaholm Länk till annan webbplats..

Nyhetsbrev 2 – december 2023
Läs det andra nyhetsbrevet Pdf, 602 kB, öppnas i nytt fönster. med fokus på lokalt näringsliv. För dig som vill prenumerera på nyhetsbreven, anmäl dig via projektets webbplats: www.vattenfall.se/bruzaholm Länk till annan webbplats..

Nyhetsbrev 1 – oktober 2023
Nu är arbetet igång med vindkraftsparken. Läs det första nyhetsbrevet från Vattenfall Pdf, 428 kB, öppnas i nytt fönster..


Vattenfalls styrelse har tagit ett positivt investeringsbeslut för vindkraftsprojekt Bruzaholm under april månad 2023.

En byggnation av 21 vindkraftverk nordväst om Bruzaholm. Detta kommer att generera stora affärsmöjligheter för både små och stora företag i Eksjö kommun.

Lägg in ditt företag i leverantörsdatabasen

Vattenfall bedömer att vindkraftparkens byggande kan engagera cirka 150 företag i ett hundratal olika branscher och de ser gärna att lokala företagare engageras i såväl bygg- som driftsfas. För företagen i Eksjö kommun kan detta erbjuda affärsmöjligheter då det blir stort behov av olika typer av produkter och tjänster för gräv, transport, materiel, kost och logi med mera. De som arbetar kommer även behöva saker att göra på fritiden.

Upphandling av tjänster och produkter för uppemot 200 årsanställningar, görs löpande. Det betyder att du som företagare behöver lägga in dina erbjudanden snarast! Upphandling av tjänster och produkter för uppemot 200 årsanställningar, görs löpande.

Länk till leverantörsdatabas - affärsportal (vindkraftcentrum) Länk till annan webbplats.

Det är viktigt att du fullföljer alla tre steg som beskrivs på hjälpsidan för att bli synlig i detta projekt och att du beskriver dina produkter och tjänster som erbjudanden! Här hittar du guider, FAQ:s och support för Vindkraftcentrums affärsportal. Länk till annan webbplats.

Kommunens näringslivsenhet kan hjälpa dig. Kontakta Sara Ejeby 0381-368 25 eller via mail sara.ejeby@eksjo.se.

alternative power produced by the wind and air

UF-mässan 2024

Två tjejer, håller diplom.

Den 2 mars 2024 anordnades den årliga UF-mässan på Elmia i Jönköping. Från Eksjö deltog 32 elever och 12 företag från Eksjö Gymnasium som ställde ut på mässan.

WaxMade vann en andraplats i tävlingen Årets vara, som innebär en plats i SM i UF i Stockholm. De blev även nominerade i Årets affärsplan och Årets hantverkare. Grattis Saga Peterson och Elin Lundgren!

Nomineringar från Eksjö gymnasium på UF-mässan 2024

  • Radiokakan UF blev nominerade till Årets socialt hållbara UF-företag.
  • Martin Johannesson i Comfort UF blev nominerad och tävlade med en pitch i Årets Säljare.
  • WaxMade blev nominerade i Årets affärsplan, Årets hantverkare – och vann en andraplats i tävlingen Årets vara, som innebär en plats i SM i UF i Stockholm.

Besöksnäring Eksjö kommun

Några gånger per år skickar Eksjö kommun ut ett nyhetsbrev till näringsidkare inom besöksnäringen med information och inspiration.

Läs tidigare utskick:
Nyhetsbrev, juni 2024 Länk till annan webbplats.
Nyhetsbrev, februari 2024 Länk till annan webbplats.

Anmäl dig till nyhetsbrevet för besöksnäringen:

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Har du frågor kring besöksnäringen kontakta:
Näringslivsenheten: naringsliv@eksjo.se
Eksjö Tourist Center: turism@eksjo.se

Vill du veta mer om kommande aktiviteter, se ävennäringslivsenhetens kalendarium

Detta har hänt:

Utlysning av Leader-checkar, sök före 15 april 2024

Jobb och framtid — mässan mitt i Småland 2024

Mässan ägde rum torsdagen den 14 mars på Olsbergs Arena i Eksjö då cirka 60 utställare och drygt 2000 besökare deltog på mässan.

Jobb & framtid – mässan mitt i Småland, är en gemensam satsning mellan kommuner och näringsliv i Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda. Tillsammans stärker vi höglandets attraktionskraft och bidrar till att klara de rekryterings­behov och utmaningar som finns nu och framåt.

Läs mer om mässan:

Bild på ung kille. Text om Jobb och framtidsmässan 14 mars 2024 på Olsbergs arena, Eksjö.

AI för företag

Artificiell Intelligens kan låta både stort och svårt. Men AI är inte bara till för bolag som erbjuder en teknisk produkt eller tjänst. Tekniken bakom kan appliceras inom alla branscher och typer av företag! Till exempel för att förutspå hur vädret påverkar försäljningen av dina säsongsprodukter och att hitta rätt kandidater i rekryteringssammanhang. Eller att analysera hur du spelade din senaste padel-match.

Den 8 november välkomnar Science Park i samarbete med Eksjö kommun dig att delta i en grundläggande AI-utbildning med inspiration och kunskap kring hur AI kan skapa affärsnytta och nya kundvärden för ditt företag eller din organisation. Inga förkunskaper krävs för att delta!

Under en förmiddag går vi igenom grunderna, lyssnar och svarar på dina frågor. Tillsammans bollar vi vad just ditt företag skulle kunna ha för nytta av tekniken – och hur den skulle kunna utveckla er verksamhet.

När: 8 november klockan 09.00–13.00
Var:
Eksjö stadshotell

Sista anmälan 6 november. Glöm inte att avanmäla dig senast 24 timmar innan eventstart om du har anmält dig, men inte längre har möjlighet att delta.

Om du har frågor om eventet, kontakta Simon Sleman på simon.sleman@sciencepark.se.

Detta event riktar sig till etablerade företag i Jönköpings län med upp till 249 anställda inom alla branscher, med en omsättning på upp till 500 000 kronor.

Enkätsvar Svenskt Näringsliv

Pressuttalande maj 2023 Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv, om Eksjö kommuns resultat.

”Efter några år med sjunkande och stillastående betyg från företagen ser vi i år att betygen stiger för flera av delfrågorna, 10 av 15 för att vara exakt. Efter att kommunen under de senaste åren arbetat hårt för att förbättra företagsklimatet i kommunen är det extra kul att se att det nu börjar ge resultat!

Värt att notera är att den enda fråga företagen har gett ett lägre betyg i år jämfört med förra året är frågan om skolans kontakter med näringslivet försämrats (-0,2). En fråga som är mycket viktig för både näringslivet och det offentliga där det är viktigt att våra ungdomar får en större kunskap om de yrken och behov som finns.

Detta resultat gör också att vi kan se att betygen företagen ger Eksjö kommun nu klättar över sverigesnittet i majoriteten av frågorna, man ligger på sverigesnittet i några frågor och under sverigesnittet i endast två av delfrågorna.

Att förbättra företagsklimatet är en långsiktig process och jag hoppas arbetet med dessa frågor kommer att fortsätta och att vi också kommer fortsätta att få se effekterna av detta arbete, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv.”

Industrinatten — goes daytime

I ett led för att stärka kompetensförsörjningen inom industrin genomförs Industrinatten på många håll i Sverige. 2023 är andra året Eksjö kommun genomför arrangemanget. Läs mer om Industrinatten Länk till annan webbplats..

Alla elever i årskurs 8 får ett inspirerande föredrag om den föreläsande personens väg inom industrin. Därefter besöker de gruppvis ett industriföretag i kommunen. Deltagande företag för studiebesök 2023 är Bruzaholms bruk, Eksjöhus, Härenviks, Ingarps trävaror, Leiab, Olsbergs Hydraulics, Smålandsstålgjuteri, Wallnäs Timber och Veldi. Arbetet med kompetensförsörjningen börjar tidigare än du tror.

Är ditt företag intresserad att delta med ditt industriföretag nästa år? Kontakta:
Sara Ejeby, näringslivsutvecklare: sara.ejeby@eksjo.se 0381-368 25

Kontakt

Näringslivsenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00