Kvinna i en blomsterbutik
LYSSNA

Etablera ditt företag i Eksjö kommun

Eksjö är en kommun som präglas av en branschbredd i näringslivet och flera offentliga organisationer, en levande småföretagaranda och turisminriktning. Här är träindustrin en stor bransch och det privata näringslivet består av många flera små och medelstora företag. Det finns goda möjligheter att arbeta med olika branscher i Eksjö och att starta eget företag.

Näringsliv, företagande och branscher

Staden har ett brett spann av butiksägare. Från företagsledare som arbetar med målinriktad försäljning och dagligen lockar besökare från större städer, till hobbyhandlaren som driver den smalt nischade butiken genom ett stort intresse. Alla är lika viktiga i Eksjö i den helhet som bidrar till besökarens upplevelse och stadskärnans attraktivitet.

Eksjö har goda förutsättningar för branscher med egen personlig stil att etablera sig. Eksjö har mycket – men inte allt. Det finns fortfarande produkter och branscher som kunder och invånare efterfrågar. Kedjorna är få och Eksjö ses som en välkomnande småstad med unika butiker. Ett generationsskifte är i tiden och det är många butiker som tagits över av de yngre entreprenörerna.

Turism

Människor som tittar på Vaktparaden
Logotyp för visiteksjo.se

På sommaren förvandlas Eksjö till en turismstad med en besöksnäring som erbjuder många aktiviteter. Den välbevarade trästaden lockar hit såväl svenska som utländska turister.

Besök Visit Eksjös webbplats för att läsa mer om Länk till annan webbplats. Den unika trästaden Eksjö, Vaktparaden, Filmbyn Småland, naturupplevelser och alla de besöksmål som finns runt knuten.

Service- och tjänsteföretag

Allt fler tjänste- och upplevelseföretag letar sig in i stadskärnan i Eksjö och de gör det framgångsrikt. Skönhetsverksamheter som frisörer och nagelsalonger med flera är populära och en del har almanackan full för ett par månader framåt. Även hälsovård och omsorg, där hälsa och välmående är i fokus, är en växande bransch.

Marknadsförings- och PR-företagen har mycket att göra med att skapa kommunikationsmaterial och reklam till företagen i kommunen, stora som små. Här finns specialister från branschen, så som skribenter, fotografer, webbutvecklare och olika tryckproducenter.

Butiker och handel

Personal i klädbutik

Eksjö har ett brett utbud av butiker. Här hittar du olika småhandelsbutiker som erbjuder bland annat skor, väskor, kläder, smycken och inredning. Det finns även florister och butiker för pysslare och hemmafixare. Du hittar också godsaker som italienska delikatesser, specialdesignade tårtor och hemkokta karameller.

Kläd- och skobutikerna har ett stort värde hos Eksjöborna och lockar även till sig kunder från grannkommunerna och längre än så. De inresande upplever en unik servicekänsla som personliga butiker kan erbjuda.

Café och restaurang

Kvinna som jobbar på café

Caféverksamheten i Eksjö är blomstrande året runt med en stark ökning under sommarhalvåret och i juletider. Caféerna och restaurangerna lockar till sig både invånare och besökare för dagens alla måltider, från lunchgästen till familjemiddagen.

Verksamheterna sprider ut sig med jämna mellanrum genom shoppingstråket från Södra till Norra Storgatan, där de ligger vackert i enighet med trästaden. När kvällsolen tittar fram under sommaren är café- och restaurangverandorna fulla av besökare och då ligger det en internationell puls i luften.

Eksjö stad som scenrum

En viktig del för staden är de aktiviteter och evenemang som lockar besökare från när och fjärran. För detta är stadens engagerade föreningsliv ofta anordnare och de fixar allt från rabattjakter till stadsfest. På sommaren är Vaktparaden en höjdpunkt för besökaren som får en glimt av Eksjös levande historia. Med Gamla stan, känd som den unika trästaden, som scen finns alla möjligheter för olika typer av arrangemang. De aktiva föreningarna samarbetar och stöttar varandra med sina kompetenser för att vara småstad där alla hjälps åt.

Eksjö Handel – i samverkan med Svensk Handel

Eksjö Handel är en förening som drivs av handlarna i Eksjö. Hit söker sig en majoritet av stadens centrumföretagare där de skapar samarbeten som ger upplevelser för sina besökare. Tillsammans med andra aktörer arrangerar de evenemang för ett levande centrum som gynnar handeln. Bonnadagen, Julklappslördag och Barnens lördag är återkommande evenemang och sista helgen i månaden är det alltid Eksjölördag med längre öppetider. Kundklubbar, digitala presentkort och gemensamma öppetider är några av de saker som Eksjö Handel även ansvarar för.

Mer information finns på Eksjö Handels webbplats. Länk till annan webbplats.

Näringslivsutveckling och Eksjö.nu

Människor i möte
Logotyp eksjö.nu

Eksjö.nu är företagens egna näringslivsbolag som stått stadigt sedan 1992. Bolaget delägs av kommunen tillsammans med det lokala näringslivet. Genom personligt engagemang gör eksjö.nu det enklare för företag att driva och utveckla företag i Eksjö kommun.

Bolagets uppdrag är att bidra till att ge företag bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. Det åstadkoms bland annat genom nätverkande och samarbeten mellan företagare, gemensamma träffar och främjande aktiviteter som stöttar företagens affärsutveckling.

Mer information om Eksjö.nu Länk till annan webbplats.

Broschyren "Etablera dig i Eksjö!"

Miniatyr av broschyren "Etablera dig i Eksjö?"

Här kan du ladda ner och skriva ut broschyren "Etablera dig i Eksjö!" som innehåller det mesta du behöver veta om Eksjö som plats för din etablering. Kontakta naringsliv@eksjo.se om du vill få broschyren skickad med post till dig eller ditt företag.

Kontakt

Näringslivsenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Hjälpte informationen dig?

Sidan senast uppdaterad:

Etablera ditt företag i Eksjö kommun i Eksjö kommun

Eksjö är en kommun som präglas av en branschbredd i näringslivet och flera offentliga organisationer, en levande småföretagaranda och turisminriktning. Här är träindustrin en stor bransch och det privata näringslivet består av många flera små och medelstora företag. Det finns goda möjligheter att arbeta med olika branscher i Eksjö och att starta eget företag.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.