Miljöenheten
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon: 0381-360 00
E-post: samhallsbyggnad@eksjo.se
Fax: 0381-166 00
Du som driver en verksamhet har ansvar för att verksamheten inte skadar miljön eller människors hälsa. Därför är det viktigt att ta del av informationen om miljöfarlig verksamhet, hantering av avfall, kemiska bekämpningsmedel, oljeavskiljare, cisterner samt om lagar och regler om miljöskydd.
Miljöfarlig verksamhet
Miljöfarliga verksamheter kallas alla verksamheter som kan orsaka utsläpp till mark, vatten eller luft, som hanterar kemikalier eller avfall, eller som kan störa omgivningen genom till exempel buller och lukt. Din verksamhet räknas som miljöfarlig om verksamheten uppfyller någon av följande förutsättningar:
Prövning av miljöfarliga verksamheter
Det finns fyra klasser av miljöfarliga verksamheter A, B, C och U.
Anmälan C-verksamhet
En anmälan ska innehålla de uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att samhällsbyggnadsnämnden ska kunna bedöma verksamhetens eller åtgärdens art, omfattning och miljöeffekter. I anmälan ska det framgå hur verksamhetsutövaren tänker uppfylla de allmänna hänsynsreglerna under "Lagar och regler om miljöskydd" på denna webbsida.
Anmälan ska vara skriftlig. Det kan vara bra att ta hjälp av en konsult vid anmälan.
Hantering av kemikalier
Vi omges dagligen av kemikalier både i hemmet och på våra arbetsplatser. Informationen under detta avsnitt är främst till dig som hanterar kemikalier i din verksamhet.
På Länsstyrelsen i Jönköpings läns webbplats finns mer information om kemikalier och kemiska produkter.
Kemikalieförteckning
Enligt förordning om verksamhetsutövarens egenkontroll ska det finnas en kemikalieförteckning över de kemiska produkter och biotekniska organismer som hanteras i verksamheten. Detta gäller verksamheter med beteckning A, B, C samt anmälningspliktig verksamhet.
En kemikalieförteckning behövs för att få en översikt över företagets kemikalieanvändning. Den ska underlätta arbetet med att ersätta farliga produkter till andra mindre farliga i enlighet med produktvalsprincipen i miljöbalken, se Lagar och regler om miljöskydd" på denna webbsida. Produktvalsprincipen innebär att den som driver en verksamhet ska välja de kemiska produkter och biotekniska organismer som är minst skadliga för miljön. Kemikalieförteckningen ska vara på ämnesnivå.
På Länsstyrelsen i Jönköpings läns hemsida finns exempel på hur en kemikalieförteckning kan se ut.
CAS-nummer och utbytesregeln
Som vägledning vid byte av kemiska ämnen eller produkter finns miljömärkning, farosymboler och CAS-nummer. CAS-numret är en specifik beteckning för varje kemikalie och som finns på säkerhetsdatabladen. CAS-numret gör att man kan söka efter de egenskaper och regler som finns för det kemiska ämnet i Kemikalieinspektionens PRIO-verktyg och Begränsningsdatabas
Kemi, Kemikalieinspektionens webbplats
Förvaring
Grundkravet för förvaring av kemikalier och kemiska produkter är att innehållet i förpackningar inte ska kunna läcka ut under produktens livslängd. Det gäller även återförslutningsbara förpackningar. Materialet i förpackningarna ska inte kunna påverkas av eller reagera med innehållet.
Farliga kemiska produkter ska förvaras så att skador förebyggs. Det är upp till den ansvariga på företaget att ordna med en säker förvaring. I butiker är det till exempel viktigt att förvara produkterna så att barn inte kan komma åt dem, särskilt om förpackningarna är små och lätta att hantera. Produkterna ska förvaras avskilt från livsmedel. Finns det risk för läckage till en golvbrunn eller liknande ska kemikalien vallas in alternativt kan golvbrunnen vallas ut.
Länkar
Har du ett företag som använder kemiska produkter eller är du privatperson som vill ha mer information om kemikalier så kan du titta på Kemikalieinspektionens eller Länsstyrelsen i Jönköpings läns webbplatser.
Egenkontroll
Den som driver en verksamhet ska fortlöpande och systematiskt undersöka och bedöma riskerna med verksamheten ur hälso- och miljösynpunkt. Resultatet av dessa undersökningar och bedömningar ska dokumenteras.
Tillstånds- eller anmälningspliktiga verksamheter
För de verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga gäller även egenkontrollsförordningen
Egenkontroll för den som driver en tillstånd- eller anmälningspliktig verksamhet innebär:
Lagar och regler om miljöskydd
Miljöbalken trädde 1999 och ersatte då 15 lagar. Miljöbalken är en ramlag. Detta innebär att de grundläggande kraven i hänsynsreglerna inte är preciserade. Reglerna kan preciseras genom föreskrifter från centrala myndigheter som till exempel Naturvårdsverket.
Miljöbalkens mål är att främja en hållbar utveckling för att kommande generationer ska få en hälsosam och god livsmiljö. Reglerna ska tillämpas så att:
Miljöbalkens regler gäller stort som smått och omfattar alla former av störningar eller förändringar i naturen. Detta innebär att balken omfattar allt från enskilda avlopp och komposter till flygplaster och massaindustrier. Finns det risk för störningar av något slag som lukt, buller, skakningar eller ljus är det den som driver verksamheten skyldig att göra vissa skyddsåtgärder utan att myndigheten uppmanar till detta.
Miljöbalkens bestämmelser och reglerna i andra lagar gäller parallellt. Det innebär att det till exempel inte alltid räcker med att ha bygglov enligt plan- och bygglagen. Utöver bygglovet kan miljöbalken kräva tillstånd, dispens eller att verksamheten anmäls innan den tas i bruk.
Miljökvalitetsmål
Det finns 16 miljökvalitetsmål för Sverige. Målen är vägledande vid tillämpningen av miljöbalken. Varje miljökvalitetsmål har ett antal delmål. Miljömålen har varit grunden för lokala mål och delmål i kommunens miljöplan.
Miljökvalitetsmålen och dess delmål kan inte direkt användas för att ställa krav på en enskild men kan användas av tillsynsmyndigheten tillståndet prövas och vid tillsyn.
Hänsynsreglerna
I miljöbalkens 2 kapitel finns ett antal allmänna hänsynsregler. Den som driver en verksamhet ska skaffa sig kunskaper om miljöeffekterna före verksamheten startar eller ändras.
Om en åtgärd görs där det är risk att påverka miljön är det den som utför detta som är skyldig att begränsa olägenheterna så långt som möjligt.
Om det ändå skulle bli problem är det den som orsakat dessa som är skyldig att rätta till dem.
Att inte följa hänsynsreglerna kan leda till förelägganden och förbud som utfärdas av samhällsbyggnadsnämnden. Hänsynsreglerna kan också ligga till grund för olika villkor när tillstånd ska ges.
Bevisbörderegeln – innebär att den som driver en verksamhet ska kunna visa att verksamheten kan bedrivas på ett godtagbart sätt för miljön.
Kunskapskravet – den som driver en verksamhet ska ha kunskap om att verksamheten inte stör människors hälsa eller miljön.
Försiktighetsprincipen – om det finns risk för negativ påverkan för människors hälsa eller miljön är den som driver verksamheten skyldig att vidta skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått.
Lokaliseringsprincipen – den plats som är lämpligast ur miljösynpunkt ska väljas.
Hushållnings- och kretsloppsprincipen – den som driver verksamheten ska hushålla med varor och energi.
Produktvalsprincipen – den som driver verksamheten ska välja de kemiska produkter och biotekniska organismer som är minst skadliga för miljön.
Lokala föreskrifter
De lokala föreskrifterna för att skydda människors hälsa och miljö reglerar bland annat dessa områden:
Kemiska bekämpningsmedel
Enligt miljöbalken är kemiska bekämpningsmedel kemiska produkter som är avsedda att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer förorsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom.
Spridning i miljön och hälsorisker
När man sprutar till exempel ogräs, skadeinsekter eller skadesvampar så hamnar en del av bekämpningsmedlet där det inte ska vara. Det kan hamna på marken, i vattnet eller föras bort med vinden.
Via marken, yt- och grundvatten samt med vindens hjälp kan bekämpningsmedlen få större spridning än önskvärt. Detta är en anledning till att bekämpningsmedel ibland inns i yt- och grundvatten.
Bekämpningsmedel kan på fel ställen påverka det ekologiska samspelet genom direkt eller indirekt påverkan på växter, djur och mikroorganismer utanför bekämpningsområdet. Exempel på effekter hos människan kan vara nedsatt kondition, nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad frösättning med mera.
Krav på tillstånd/anmälan
Om spridning av växtskyddsmedel ska ske på tomtmark för flerfamiljshus, på gårdar till förskolor och skolor, på allmänna lekplatser, i parker och trädgårdar dit allmänheten har tillträde krävs tillstånd från samhällsbyggnadsnämnden. Detta gäller också idrotts- och fritidsanläggningar, vid planerings- och anläggningsarbeten, på vägområden samt grusytor och andra mycket genomsläppliga ytor och på ytor av asfalt eller betong eller andra hårdgjorda.
En anmälan till nämnden ska göras om bekämpningsmedel ska spridas på banvall eller på områden större än 1000 kvadratmeter där allmänheten får färdas fritt (gäller inte åkermark). En anmälan ska också göras om växtskyddsmedel ska användas på vägområden för att förhindra spridning av invasiva främmande arter.
Lagar och regler om spridning av kemiska bekämpningsmedel
Bestämmelser kring spridning av kemiska bekämpningsmedel finns bland annat i förordning om bekämpningsmedel, Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel, Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om integrerat växtskydd.
Oljeavskiljare
En verksamhet som hanterar spillvatten med olja och/eller slam ska enligt miljöbalken tillse att det avskiljs/renas innan det släpps till kommunalt spill- eller dagvatten. Ett sådant vatten kan finnas i en mängd olika verksamheter som till exempel verkstäder, biltvättar, tankställen, uppställningsplatser för fordon och garage. Den vanligaste tekniken för att avskilja föroreningar i spillvatten är att installera en slam-/oljeavskiljare.
Det är Eksjö Energi som ansvarar för vatten- och avloppsfrågor (VA). De avgör om du som verksamhetsutövare får släppa avloppsvatten från din verksamhet till kommunalt spillvattennät. Huvudmannen Eksjö Energi avgör också vilken kvalitet vattnet som du får släppa till kommunalt spillvattennät ska ha och om rening krävs innan påkoppling.
För mer information, kontakta Eksjö Energi, telefon 0381-19 20 00 eller via e-post till info@eksjoenergi.se
Tillsyn
Samhällsbyggnadsnämnden tar ut en avgift för prövning och tillsyn. För att se i vilka sammanhang och för vilka ärenden detta är aktuellt samt hur stor avgiften är, se avsnittet Taxor och avgifter för prövning och tillsyn
Avfall och återvinning – företag
Hantering av förpackningsavfall och övrigt avfall
Det avfall som uppstår inom ett företag är i huvudsak verksamhetsavfall som företaget själv väljer hur det ska tas om hand. Avfallet som blir i lunchrum och toaletter är hushållsavfall som Eksjö Energi hanterar.
Företagen får inte lämna sina förpackningar på återvinningsstationerna, eftersom de är endast till för hushållen. Det är krav på att sortera ut avfall för att minska mängden avfall. I första hand ska avfallet återanvändas eller materialåtervinnas (utsortering i olika avfallsslag) eller annan återvinning (till exempel förbränning) när ingen annan sortering är möjlig. Övrigt avfall som inte ska eller kan återvinnas eller förbrännas med mera ska skickas som deponirest.
Det är du som företagare som måste kontakta en transportör som har tillstånd att köra förpackningsavfall och övrigt avfall. I annat fall hänvisas du till återvinningscentralerna i Eksjö och Ingatorp men då måste du betala en avgift för att lämna ditt förpackningsavfall med mera.
Innan du lämnar avfall på återvinningscentralerna måste du registrera dig. Detta gör du på Eksjö Energis webbplats.
Bygg- och rivningsavfall
Vid rivning av byggnader med mera uppstår rivningsavfall som ska hanteras genom återbruk/ återanvändning, materialåtervinning, energiåtervinning eller deponirest. Det kan bland annat vara träavfall, betong, tegel, el-avfall, PCB i fogar eller asbest.
Vill du använda avfall som betong, tegel eller sten (inert) för anläggningsändamål för grundläggning/utfyllnad krävs att ni anmäler till samhällsbyggnadsnämnden innan ni får starta.
Vid rivning av miljöfarliga verksamheter där byggnaderna är/eller misstänkts vara förorenade ska kontakt tas med miljöenheten. Det krävs en anmälan om efterbehandling (sanering) till samhällsbyggnadsnämnden om byggnaden är förorenad.
Mer information om följande finns på länsstyrelsens webbplats
Vid rivning av miljöfarliga verksamheter där byggnaderna är förorenade ska anmälan om efterbehandling skickas in till samhällsbyggnadsnämnden.
Blanketten "Anmälan om användning av avfall för anläggningsändamål" får du genom får du genom att kontakta kommunens kontaktcenter, telefon 0381-360 00 eller via e-post kommun@eksjo.se
Samhällsbyggnadsnämnden tar ut en avgift för prövning och tillsyn. För att se i vilka sammanhang och för vilka ärenden detta är aktuellt samt hur stor avgiften är, se avsnittet Taxor och avgifter
Hantering av farligt avfall
I de flesta verksamheter uppkommer farligt avfall. Vad som är farligt avfall framgår av avfallsförordningen (2011:927). I förordningen framgår också vilka regler som finns för att skydda människans hälsa och miljön samt hur farligt avfall ska hanteras och vilka skyldigheter som verksamhetsutövaren har.
Får verksamheten en mindre mängd farligt avfall (mindre än 100 kilo per år eller 100 liter per år) får du som verksamhetsutövare själv transportera detta till en godkänd mottagare, till exempel återvinningscentralen i Eksjö. Transporten ska skriftligen anmälas till länsstyrelsen innan transport sker.
Avlämningen av det farliga avfallet ska gå att styrka genom kvitto/transportdokument som ska sparas i verksamheten. Sker transporten med hjälp av utomstående transportör ska denne ha tillstånd från länsstyrelsen för detta.
Det är den som lämnar farliga avfall som ska kontrollera att transportören och mottagaren har tillstånd för verksamheten samt föra journal över mängder och typer av avfall. Det ska upprättas ett transportdokument vid varje borttransport.
Renhållningsordning och avfallsplan
Varje kommun ska ha en renhållningsordning som innehåller föreskrifter för hur avfall ska hanteras inom kommunen. Kommunen ska också ha en avfallsplan som ska innehålla uppgifter om vilka typer av avfall som uppkommer.
Renhållningsordning och avfallsplan, antagen av kommunfullmäktige 2008
Cisterner
Miljöbalken ställer krav på den som innehar en fastighet eller utövar en verksamhet där cisterner finns. Det är den som äger en cistern som är ansvarig för lagring och hantering av olja och andra brandfarliga vätskor.
Kontakt
Miljöenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Sidan senast uppdaterad: 1 februari 2019
Miljöskydd i Eksjö kommun
Lägg in en beskrivning på sidan som syns vid delning på sociala medier, på google och i menyer.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Translate page
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Måndag–fredag 8.00–14.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Dag före röd dag och vid så kallade klämdagar stänger kontaktcenter klockan 12.00.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.