Flyktingmottagning och integrationscentrum

Eksjö kommuns enhet för hälsa, integration och arbete, HIA, hjälper dig som nyanländ i kontakterna med olika myndigheter och andra kommunala verksamheter i frågor om bland annat bostad, skola och samhälle.

Ansvaret för att personer som fått uppehållstillstånd ska få ett bra mottagande i Sverige delas mellan kommuner, landsting och flera olika myndigheter. På Migrationsverkets webbplatslänk till annan webbplats finns information om olika myndigheters ansvar för personer med uppehållstillstånd. 

Flyktingmottagning

Enheten för hälsa, integration och arbete, HIA, Kaserngatan 14 i Eksjö träffar och utreder nyanlända som söker ekonomiskt bistånd före, under och efter etableringen.

Mottagningen ger ekonomisk rådgivning och lägger tillsammans med dig som nyanländ och Arbetsförmedlingen upp en plan för egenförsörjning efter aktivitetstiden.

Integrationscentrum

Integrationscentrums reception finns på Norra Storgatan 29 i Eksjö.

Öppettider: alla vardagar från klockan 8.30–13.00.

På Integrationscentrum hjälper vi dig som nyanländ i kontakterna med andra myndigheter. Till exempel Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och sjukvården. Enheten hjälper också till i kontakterna med andra kommunala verksamheter gällande till exempel förskola, skola och svenska för invandrare.På Integrationscentrum kan du som nyanländ även få:

  • information och service
  • introduktion, samhällsinformation
  • hjälp med att boka tider
  • språkhjälp
  • rådgivning och stöd under etableringstiden

Kommunens ansvar

Kommunen ansvarar för att ta emot nyanlända för bosättning efter anvisning från Migrationsverket. Dessutom tar kommunen emot nyanlända som ordnar bosättning på egen hand, personer som kommer som anhöriga till en person som redan bor i kommunen och ensamkommande barn.

Kommunen ansvarar för undervisning i svenska för invandrare, samhällsorientering och annan vuxenutbildning, samt för skola, förskola, barnomsorg och andra insatser för barn och ungdomar. Kommunerna ansvarar också för försörjning för de personer som inte har rätt till en etableringsplan.

Lokal överenskommelse för nyanländas etablering

Tillsammans med Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Försäkringskassan, Region Jönköpings län och Länsstyrelsen har Eksjö kommun gjort en överenskommelse om samverkan kring nyanländas etablering, för att den ska bli så bra som möjligt.

Kontakt

Enheten för hälsa, integration och arbete, HIA

Besök:

Kaserngatan 14, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

E-post:

integration@eksjo.se

Fax:

0381-166 00


Integrationscentrums reception
Besök: Norra Storgatan 29 i Eksjö.

HJÄLPTE DEN HÄR SIDAN DIG? JA NEJ

Sidan senast uppdaterad: 19 augusti 2019

Flyktingmottagning och integrationscentrum i Eksjö kommun

Eksjö kommuns enhet för hälsa, integration och arbete, HIA, hjälper dig som nyanländ i kontakterna med olika myndigheter och andra kommunala verksamheter i frågor som rör bland annat bostad, skola och samhälle.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–14.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag och vid så kallade klämdagar stänger kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.

Gå till toppen