Eksjö kommuns logotyp

Gymnasiebibliotek

Eksjö stadsbibliotek är även gymnasiebibliotek. På biblioteket kan du få hjälp med att söka information till skolarbeten, låna böcker och tidskrifter. Om du vill sitta och plugga här finns det lugna studieplatser på båda våningsplanen. Det finns också grupprum som kan användas.

Måndag till fredag är biblioteket öppet från klockan 08.00 för tidningsläsning, studier och egna lån. På avdelningen "Unga vuxna" hittar du utöver skönlitteratur, tecknade serier, manga och tidskrifter, också fackböcker i olika ämnen, liksom böcker om språk, retorik, skrivregler och studieteknik.

Lån av böcker
Söker efter böcker och andra medier gör du i bibliotekets katalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du också göra reservationer och gå in på ditt bibliotekskonto för att göra omlån med mera. Du loggar in med lånekortsnummer eller personnummer (tio siffror) och pin-kod. Biblioteket tar inte ut några förseningsavgifter av elever, men om böcker försvinner blir du ersättningsskyldig.

Skulle du behöva låna böcker som inte finns på biblioteket, till exempel till gymnasiearbetet, kan gymnasiebibliotekarien låna hem dessa från andra bibliotek med fjärrlån. Du kan själv söka efter böcker i den nationella katalogen Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där böcker från universitets-, högskole- och forskningsbibliotek finns. Fjärrlånen är helt avgiftsfria för gymnasiets elever. Hur länge du får ha böckerna beror på vilka regler som det utlånande biblioteket har. Vill du göra omlån kontaktar du biblioteket senast tre dagar före lånetidens slut. Om det inte går att låna om måste boken återlämnas.

Utskrifter
Om du inte har tillgång till din bärbara dator eller till exempel behöver skriva ut något kan du använda datorerna på biblioteket. Du loggar in med lånekortsnummer eller personnummer (10 siffror) och pin-kod. Att skriva ut dokument eller artiklar från internet till skolarbeten kostar förstås ingenting. Du kan också kopiera och scanna dokument på biblioteket.

E-böcker & ljudböcker
Om bibliotekets exemplar av en viss bok är utlånad kan det var en bra idé att se efter om boken finns som e-bok. Eller så kanske du helt enkelt föredrar att läsa böcker på din dator eller en läsplatta/smartphone.

Från Elib Länk till annan webbplats. kan du låna e-böcker och lyssna på strömmande ljudböcker. För att läsa e-böcker kan du behöva ladda ner ett kostnadsfritt läsprogram Länk till annan webbplats.. Lånar e-böckerna gör du med hjälp av ditt lånekortsnummer och PIN-kod. Man får i dagsläget låna högst två böcker i veckan.

Det finns många alternativ för gratis nedladdning av e-böcker. Äldre böcker har inte något upphovsrättsskydd (de är inom public domain) och kan fritt användas. Det finns till exempel ett stort utbud av engelska klassiker. En stor ideell webbplats som tillgängliggör mycket e-böcker, framförallt på engelska är Open Library Länk till annan webbplats..

Har du några frågor, tips på böcker eller behöver hjälp med till exempel informationssökning till skolarbeten kan du i första hand kontakta gymnasiebibliotekarien, men det går givetvis också bra att vända sig till vem som helst som arbetar på biblioteket.

Gymnasiebibliotekarie

Jennie Gomér

Telefon: