LYSSNA

Elevinformation

Elevinformation Eksjö Gymnasium.

Allergier

Vi har elever på Eksjö Gymnasium som har svår allergi för nötter, jordnötter, mandel och sesam. Det är viktigt att alla som är på skolan är medvetna om detta.

Många barn och ungdomar är allergiska mot nötter, jordnötter, mandel och sesam. Om en person med svår allergi av misstag får i sig detta kan det utvecklas till livshotande allergisk chock. För att alla ska känna sig trygga följer vi Allergiförbundets rekommendation att det inte ska förekomma nötter, jordnötter, mandel och sesam på skolans område. Detta gäller vid all verksamhet under och efter skoltid. Det gäller dygnet runt året om, alltså även då lokalerna hyrs ut. Tänk även på att många personer kan reagera kraftigt på dofter, till exempel parfym och doftande hygienartiklar.

Tack för att du respekterar vårt beslut!
Elevhälsan Eksjö kommun

Bal och student

Balen 2022

Mer information kommer senare.

Student 2022

Lördagen den 4 juni är det studentavslutning på Eksjö Gymnasium.
Mer information kommer senare.

Bibliotek

Eksjö stadsbibliotek är även gymnasiebibliotek. På biblioteket kan du få hjälp med att söka information till skolarbeten, låna böcker och tidskrifter. Om du vill sitta och plugga här finns det lugna studieplatser på båda våningsplanen. Det finns också grupprum som kan användas. Måndag till fredag är biblioteket öppet från klockan 8.00 för tidningsläsning, studier och egna lån. På avdelningen "Unga vuxna" hittar du utöver skönlitteratur, tecknade serier, manga och tidskrifter, också fackböcker i olika ämnen, liksom böcker om språk, retorik, skrivregler och studieteknik.

Lån av böcker

Söker efter böcker och andra medier gör du i bibliotekets katalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du också göra reservationer och gå in på ditt bibliotekskonto för att göra omlån med mera. Du loggar in med lånekortsnummer eller personnummer (tio siffror) och pin-kod. Biblioteket tar inte ut några förseningsavgifter av elever, men om böcker försvinner blir du ersättningsskyldig.


Skulle du behöva låna böcker som inte finns på biblioteket, till exempel till gymnasiearbetet, kan gymnasiebibliotekarien låna hem dessa från andra bibliotek med fjärrlån. Du kan själv söka efter böcker i den nationella katalogen Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där böcker från universitets-, högskole- och forskningsbibliotek finns. Fjärrlånen är helt avgiftsfria för gymnasiets elever. Hur länge du får ha böckerna beror på vilka regler som det utlånande biblioteket har. Vill du göra omlån kontaktar du biblioteket senast tre dagar före lånetidens slut. Om det inte går att låna om måste boken återlämnas.

Utskrifter

Om du inte har tillgång till din bärbara dator eller till exempel behöver skriva ut något kan du använda datorerna på biblioteket. Du loggar in med lånekortsnummer eller personnummer (10 siffror) och pin-kod. Att skriva ut dokument eller artiklar från internet till skolarbeten kostar förstås ingenting. Du kan också kopiera och scanna dokument på biblioteket.

E-böcker & ljudböcker

Om bibliotekets exemplar av en viss bok är utlånad kan det var en bra idé att se efter om boken finns som e-bok. Eller så kanske du helt enkelt föredrar att läsa böcker på din dator eller en läsplatta/smartphone.

Från Elib Länk till annan webbplats. kan du låna e-böcker och lyssna på strömmande ljudböcker. För att läsa e-böcker kan du behöva ladda ner ett kostnadsfritt läsprogram Länk till annan webbplats.. Lånar e-böckerna gör du med hjälp av ditt lånekortsnummer och PIN-kod. Man får i dagsläget låna högst två böcker i veckan.

Det finns många alternativ för gratis nedladdning av e-böcker. Äldre böcker har inte något upphovsrättsskydd (de är inom public domain ) och kan fritt användas. Det finns till exempel ett stort utbud av engelska klassiker. Det finns många kostnadsfria e-böcker (även en del svenska) i iTunes/iBooks och Feedbooks Länk till annan webbplats.. En stor ideell webbplats som tillgängliggör mycket e-böcker, framförallt på engelska är Open Library Länk till annan webbplats..

Har du några frågor, tips på böcker eller behöver hjälp med till exempel informationssökning till skolarbeten kan du i första hand kontakta gymnasiebibliotekarien, men det går givetvis också bra att vända sig till vem som helst som arbetar på biblioteket.

Gymnasiebibliotekarie
Denise Kylvik
e-post: denise.kylvik@eksjo.se
telefon: 0381-361 08
För öppettider och mer information om biblioteket titta på stadsbibliotekets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Studie- och yrkesvägledare
Kajsa Roslund
e-post: kajsa.roslund@eksjo.se
telefon: 0381-363 69

 • Bygg- och anläggningsprogrammet
 • Ekonomiprogrammet
 • Estetiska programmet
 • Humanistiska programmet
 • Naturvetenskapliga programmet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Gymnasiesärskolan

Studie- och yrkesvägledare
Helen Ax
e-post: helen.ax@eksjo.se
telefon: 0381- 423 91

 • El -och energiprogrammet
 • Introduktionsprogrammen
 • Teknikprogrammet
 • Vård- och omsorgsprogrammet

Elevrådet

Vad är elevrådet?

Elevrådet är den organisation ledd av elever som arbetar för en bättre skola. Elevrådet lyssnar på elevernas önskemål och klagomål och arbetar för att de ska kunna trivas bättre här. Skolan är trots allt till för elever och inte tvärtom! Elevrådet vill att era röster ska höras.

Vad gör elevrådet?

För det första är elevrådet en länk mellan elever och lärare samt skolledningen. Förutom att driva elevernas åsikter så håller elevrådet i vissa arrangemang som till exempel luciavalet. Skolledningen använder elevrådet som en länk för att nå ut till eleverna med uppgifter och information. Dessutom utför elevrådet för deras räkning olika uppdrag. Det är elevrådet som ordnar med studentmössor och ser till att eleverna får bra kvalitet till bra pris.

Varför vill man vara med i elevrådet?

Många undrar varför man lägger en del av sin fritid på ännu mer skola? Elevrådet tycker att det är värt det eftersom vi faktiskt jobbar med att förbättra skolan och det är en viktig uppgift att föra elevernas talan. Dessutom bjuder vi på fika och någon gång per termin. Vi är en underbar grupp som välkomnar alla.

Känner du att detta är något för dig och att du vill vara med och påverka din skolmiljö så är du varmt välkommen att ansluta dig till elevrådsstyrelsen på Eksjö Gymnasium!

Kontakt


Lärare
Hampus Nilsson
e-post: hampus.nilsson1@eksjo.se
telefon: 0381-361 54


Bild: porträtt på Malin Sandgren.

Lärare
Linnéa Tambour
e-post: linnea.tambour@eksjo.se
telefon: 0381-36290
Försäkring

Barn och elever i Eksjö kommun är försäkrade dygnet runt

För alla barn inom skolverksamheten i Eksjö kommun, från förskola till gymnasium, finns en gemensam olycksfallsförsäkring hos Länsförsäkringar Jönköping. Försäkringen gäller dygnet runt under inskrivningstiden, vilket innebär skoltid/verksamhetstid, fritid och lov.

Här hittar du försäkringsbesked samt information hur du anmäler en skada: Försäkring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogram

Yrkesexamen

För att få en yrkesexamen krävs att du har genomfört ett gymnasialt yrkesprogram som omfattar minst 2 500 gymnasiepoäng, med lägst betyget E i minst 2 250 poäng.

I dessa godkända poäng måste svenska 1 eller svenska som andraspråk 1, engelska 5, matematik 1 och 400 poäng programgemensamma ämnen ingå. Gymnasiearbete ska också ingå i de godkända betygen (16 kap 27 § Skollagen).

Grundläggande behörighet till vidare studier

För att få grundläggande behörighet till vidare studier krävs att du har avlagt en yrkesexamen enligt ovan samt har lägst betyget E i svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6.


Elever som går ett yrkesprogram läser obligatoriskt bara 100 poäng i svenska 1 (alternativt svenska som andraspråk 1) och 100 poäng i engelska 5. Dessa elever ska erbjudas möjlighet att läsa ytterligare svenska och engelska så att de uppfyller kraven för grundläggande behörighet.
För att få den grundläggande behörigheten till vidare studier krävs kurserna:

 • svenska 2/svenska som andraspråk 2, 100 poäng
 • svenska 3/svenska som andraspråk 3, 100 poäng
 • engelska 6, 100 poäng

Dessa kurser kan du välja inom ditt individuella val, som består av 200 poäng. Det innebär att du måste läsa 100 poäng utöver de 2500 poängen. Det kommer att avsättas särskild schematid för dessa kurser under årkurs 2 och årskurs 3.

På vissa yrkesprogram ingår en del av kurserna i programgemensamma ämnen och/eller i programfördjupningen. Kolla med din studie- och yrkesvägledare.

Grundläggande och särskild behörighet

För att bli antagen till högre utbildning måste man ha vissa förkunskaper. Behörighetskraven är indelade i grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet krävs för all högre utbildning. Utöver grundläggande behörighet kräver många utbildningar ytterligare förkunskaper, så kallad särskild behörighet.

Studievägledning

Studie- och yrkesvägledare
Kajsa Roslund
e-post: kajsa.roslund@eksjo.se
telefon: 0381-363 69 • Bygg- och anläggningsprogrammet
 • Ekonomiprogrammet
 • Estetiska programmet
 • Humanistiska programmet
 • Naturvetenskapliga programmet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet

Studie- och yrkesvägledare
Helen Ax
e-post: helen.ax@eksjo.se
telefon: 0381- 423 91 • El -och energiprogrammet
 • Introduktionsprogrammen
 • Teknikprogrammet
 • Vård- och omsorgsprogrammet
Bild: porträttbild saknas.

Studie- och yrkesvägledare
Frida Hagström
e-post: frida.hagstrom@eksjo.se
telefon: 0381- 364 38 • Gymnasiesärskolan

Gymnasieexamen

Gymnasieexamen

När du har avslutat ett gymnasieprogram kan du få en gymnasieexamen, antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Du får då ett examensbevis.

För en högskoleförberedande examen ska du ha läst 2 500 poäng varav 2 250 ska ha lägst betyget E. Du ska lägst betyget E i:

 • svenska 1/ svenska som andraspråk 1
 • svenska 2 /svenska som andraspråk 2
 • svenska 3 /svenska som andraspråk 3
 • engelska 5
 • engelska 6
 • matematik 1
 • i gymnasiearbete.

För en yrkesexamen ska du ha läst 2 500 poäng varav 2 250 ska ha lägst betyget E. Du ska ha lägst betyget E i:

 • svenska 1/svenska som andraspråk 1
 • engelska 5
 • matematik 1
 • 400 poäng av de programgemensamma ämnena
 • i gymnasiearbetet

En elev som inte uppnått kraven för gymnasieexamen får istället ett studiebevis.

Högskolebehörighet från ett yrkesprogram

På alla yrkesprogram kan du välja att läsa kurser som ger grundläggande högskolebehörighet, det vill säga behörighet till olika universitets- och högskoleutbildningar. Ibland ingår kurserna i utbildningen och ibland kan du behöva göra ett aktivt val. Du kan även läsa vissa kurser som ger särskild behörighet. Det beror på vad skolan erbjuder som programfördjupning.

Du har rätt att läsa upp grundläggande högskolebehörighet på kommunal vuxenutbildning om du har en yrkesexamen från gymnasieskolan, men inte har uppnått grundläggande behörighet.

Efter ett yrkesprogram kan du också fortsätta att utbilda dig på yrkeshögskolan inom ditt yrkesområde.

Högskolebehörighet från ett högskoleförberedande program

En examen från ett högskoleförberedande program ger alltid grundläggande högskolebehörighet, det vill säga behörighet till olika universitets- och högskoleutbildningar, om du uppfyller kraven för att få en högskoleförberedande examen, se ovan. Flera högskoleutbildningar kräver dock särskild behörighet. Du måste därför ta reda på vilken behörighet du behöver för att söka in på den högskoleutbildning du är intresserad av.

Meritpoäng

Till de flesta utbildningar på högskola och universitet får man meritpoäng för kurser i moderna språk , engelska och matematik med ett godkänt betyg (lägst E). Kurser som krävs för behörighet och dess underliggande kurser ger inte meritpoäng. Man kan få maximalt 2,5 meritpoäng. Betygen i de kurser som ger meritpoäng räknas först med i jämförelsetalet sedan läggs meritpoängen till.

Individuella valet

Här är kurslistan för det indivudella valet läsåre 2020/2021 och 2021/2022

Kamratföreningen

För dig som gått på Eksjö Gymnasium

Vid Eksjö Gymnasium finns en Kamratförening. Den är öppen för alla elever som gått där. Tidigare hette skolan Eksjö Högre Allmänna Läroverk och i en mellanperiod Östanåskolan. Även lärare och övrig personal är välkomna som medlemmar. Kamratföreningen har fyra årliga huvuduppgifter:

 • att anordna en Kamratdag sista lördagen i maj
 • att ge ut Östanåbladet, som skickas till alla medlemmar per post eller digitalt om man bett om det
 • att förvalta Folke Rydes stipendiefond
 • att skänka ett resestipendium

Kamratdagen

Det blir ingen Kamratdag 2021. Det planeras att det blir en Kamratdag i maj 2022.

Till Kamratdagen hälsar styrelsen välkomna särskilt de klasser som firar 5,10,…60,65,..år av sin examen, student eller real. Men övriga är naturligtvis också välkomna. För att kunna ordna med servering behöver anmälningar komma in en vecka före. Programmet börjar alltid klockan 15.00 i aulan, där det bjuds på underhållning av nuvarande elever och efter årsmötesförhandlingarna har det blivit tradition att rektor berättar om nyheter på skolan och någon/några animatörer visar vad de åstadkommit.

Kontakt

Det är viktigt att avgångseleverna på varje program utser en kontaktperson, som vi kan skicka inbjudan till när det är dags för jubileum, och som informerar sina klasskamrater.

När du bestämt dig för att bli medlem betalar du in 100 kronor per år till antingen Bankgiro nummer 5465-7275 alterantivt swisha till 123 026 59 18 och du har försäkrat dig om nästa års Östanåblad.

Skriv tydlig adress och avgångsår.

Stadgar för Kamratföreningen Pdf, 14 kB.

Ordförande
Hans Toll
e-post: toll@telia.com
telefon: 0383-156 93

Sekreterare
Karin Elardt
e-post: karin.elardt@hotmail.com
telefon: 0381-166 65

Före detta lärare
Margaretha Bladh
e-post: margaretha.bladh@krakshult.se
telefon: 0496-600 26

Kassör
Pernilla Andersson
e-post: pernilla.andersson@eksjo.se
telefon: 0381-363 72

Meritvärde och meritpoäng

Ordningsregler

På Eksjö Gymnasium jobbar vi tillsammans för att

Alla ska känna sig trygga
Detta innebär att:

 • skolan har nolltolerans mot kränkningar
 • alla känner sig inkluderade

Alla ska bidra till en god skolmiljö
Detta innebär att:

 • alla ger varandra arbetsro genom att följa klassens policy och undervisande lärares regler
 • alla tar gemensamt ansvar för vår skola


Regler vid fusk

Fusk är både ohederligt och orättvist. För att förhindra och motverka fusk i skolan är det viktigt att diskutera frågan i klassen och dra tydliga riktlinjer för konsekvenserna. Skolan ser mycket allvarligt på fusk och accepterar det inte.

Ur skolans värdegrund Läroplan för gymnasieskola 2011, värdegrund:
”Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika
värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor är de
värden som utbildningen ska gestalta och förmedla. I överenskommelse med den
etik som förvaltas av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom
individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande.”

Riktlinjer/förhållningssätt

1. Vid terminsstart ska mentor tydligt markera skolans inställning till fusk och
informera om konsekvenserna. Det ska vara tydligt vad som räknas
som fusk – även den som hjälper till vid fusk blir indragen. Otillåtna hjälpmedel
får inte förekomma och lämnas av på läraren anvisad plats.
2. Läraren ska medverka till att göra förutsättningarna till fusk minimala – men
huvudansvaret för fusk ligger odiskutabelt hos den enskilde eleven.
3. Det arbete eller den uppgift som berörs av fusket blir underkänd.
4. Vid inträffat fusk samtalar elev, lärare och rektor om det som hänt. Därefter tas
ställning till hur vi går vidare i det aktuella fallet.

Dessa riktlinjer/förhållningssätt har tagits fram i tillsammans av pedagoger och rektorer.

Skolskjuts

Bestämmelser från Eksjö kommun som gäller skolskjuts

Skolskjutsreglementet fastställdes av Kommunfullmäktige 2018-05-29, § 177.

Vart kan jag vända mig?

Ansökan om ledighet
Mentor

Betyg/CSN/antagning/inackordering
Administrativ personal

Avbryta studierna/studieuppehåll
Studie- och yrkesvägledare

Byte av program/inriktning/val
Studie- och yrkesvägledare

Samtal, elevhälsan
Elevhälsan

Elevstöd
Elevstöd/studion

Färdbevis/resebidrag
Administrativ personal

Förlorade/upphittade saker
Administrativ personal

IT-frågor
IT-support

Ledighetsansökan
Blanketter

Läroböcker
Lärare i respektive ämne

Ordningsfrågor, prövning, schema
Programmets rektor

Studie- och yrkesvägledning
Studie-och yrkesvägledare

Stöld
Programmets rektor

Kontakt

Eksjö Gymnasium

Besök:

Läroverksgatan 8

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-363 30

E-post:

eksjo.gyinfo@eksjo.se

HJÄLPTE DEN HÄR SIDAN DIG? JA NEJ

Sidan senast uppdaterad:

Elevinformation Eksjö Gymnasium

Allergier, bal och student, bibliotek, elevråd, försäkring, behörighet, examen, individuella valet, kamratföreningen, meritvärde och meritpoäng, ordningsregler, regler vid fusk, skolskjuts, vart ska jag vända mig?

long: 57.6681189 Lat: 14.9695019

Läroverksgatan 8

Eksjö

Eksjö Gymnasium

Testar kontaktinformation

Eksjö Gymnasium

Besök:Läroverksgatan 8

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381- 363 30

E-post: eksjo.gyinfo@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag-fredag 08.00-16.30

Besök: