LYSSNA

Boinformation

Här har vi samlat information som är viktig för dig som hyresgäst.

Hyra

När ska hyran betalas?
Det är viktigt att hyran betalas i tid. Du får en faktura från oss som hyresvärd i god tid. Hyran betalas i förskott senast sista vardagen före varje månads början. Du får normalt hyresfakturor för tre månader i taget. Var uppmärksam så du använder fakturan märkt med rätt månad. Vi erbjuder våra hyresgäster e-faktura eller autogiro.

Om du inte betalar hyran i tid riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt. Om du av någon anledning skulle bli efter med hyran är det är viktigt att du genast kontaktar oss.

Betala hyran med autogiro
Fyll i blanketten för medgivande för autogiro och skicka eller lämna in den till oss. Med autogiro överförs din hyra automatiskt från ditt konto till oss varje månad.
Observera att du inte kan ha både e-fakutra och autogiro samtidigt. Finns det en e‑fakturaanslutning kommer den att avslutas i samband med autogirots start. Dagen innan hyran/månadsavgiften ska betalas kontrolleras det om pengar finns på kontot och en reservering görs av beloppet. Den dag som hyran ska betalas, alltid sista vardagen före månadsskiftet, dras det belopp som står på avin från angivet konto.

Medgivande för autogiro Pdf, 300 kB.

Betala hyran med e-faktura
Du anmäler dig för e-faktura via din internetbank. Leta upp "Eksjöbostäder AB" i listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura och fyll sedan i anmälningsformuläret. Anmälan kan göras vid betalning av pappersfaktura via din internetbank. När du är anmäld till e-faktura får du inte längre någon pappersfaktura.

Skadedjur

Om du får skadedjur i lägenheten måste du kontakta Felanmälan så fort som möjligt så att spridningen kan stoppas. Vid sanering och efterbehandling är det viktigt att du som hyresgäst hjälper till och följer de instruktioner du får så att skadedjuren inte kommer tillbaka. Om du drabbas kontakta Felanmälan, 0381-424 40 så fort som möjligt. Eksjöbostäder har avtal med ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning.

Det finns olika slag av skadedjur. En del angriper mat eller textil, som till exempel mjölbaggar, silverfiskar eller pälsängrar. Andra angriper virke, till exempel husbock.

Vägglöss och kackelackor

På senare tid har vägglöss och kackelackor börjat sprida sig allt mer i Sverige. Var därför extra uppmärksam.

Vägglöss
Vägglöss är aktiva på natten och lever av att suga blod från oss människor. De är 5-8 millimeter, rödbruna och liknar små platta skalbaggar.
Svart spilling, blodfläckar på lakanet och utslag på kroppen efter insektsbett kan vara tecken på att du fått vägglöss. Om du känner dig osäker kan du pröva att fästa dubbelhäftande tejp runt om sängbotten. Om du har vägglöss kommer de att fastna i tejpen inom de närmsta dagarna. Var extra uppmärksam om du tar hem begagnade möbler som soffor och sängar, dessa kan sprida vägglöss. För att bli av med vägglöss krävs sanering. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med lössen.

Kackelackor
Kackelckor kan både äta av dina livsmedel, smutsa ner dem och avge en otäck lukt. De angriper också textiler, papper och läder. Kackelackan kan sprida smitta och ses som en sanitär olägenhet. Kackelackan blir 12-16 millimeter lång. Den trivs bäst vid ugnar, värmerör, kylskåpsmotorer och andra ställen där det är 25-33 grader. Den är mycket ljusskygg och gömmer sig i mörka och trånga sprickor. Tips för att slippa kackelackor:

 • Städa och håll rent hemma, då tar du bort födan för kackelackorna.
 • Förvara livsmedel i täta lådor eller plastpåsar.
 • Töm soppåsen ofta så att inte lukten av mat drar till sig insekter.
 • Undvik att låga husdjurens mat stå framme för länge.
 • Se upp för fuktskadade områden, där trivs kackelackorna.

Misstänker du att du har kackelackor kan du dra ut spisen. Finns det kackelackor i lägenheten gömmer de sig nästan alltid där.

Större skadedjur

Tänk på att inte mata fåglar från balkongen eller på uteplatsen, eftersom spilld mat kan locka till sig råttor och möss.

Andrahandsuthyrning

I vissa speciella fall har du rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand, exempelvis om du under en period ska arbeta eler studera på annan ort, eller om du vill pröva att sammanbo med någon. Dock måste du lämna ett intyg för dina skäl och söka tillstånd hos oss som hyresvärd. Det är viktigt att komma ihåg att du fortfarande är ansvarig för skador i lägenheten, störningar (förorsakade av andrahandshyregästen) och för att hyran kommer in i tid, även om du inte själv bor i lägenheten.

En person som hyr i andra hand har aldrig rätt att överta ditt kontrakt efter dig, utan lägenheten ska sägas upp enligt gällande regler.

Vid andrahandsuthyrning ska ett speciellt andrahandskontrakt upprättas mellan dig och den som hyr i andra hand.

Ny lag från den 1 oktober 2019 gällande andrahandsuthyrning!

Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.

Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i två år.

Överlåtelse av lägenhet

Du kan överlåta din lägenhet till någon annan vid byte eller genom att du överlåter lägenheten till någon närstående. Du måste dock alltid ha hyresvärdes tillstånd och vi som hyresvärd måste godkänna den nya hyresgästen.

Lägenhetsbyte kan bli aktuellt om du till exempel ska flytta till en annan ort där det är svårt att få lägenhet eller om du behöver flytta till större eller mindre lägenhet.

Överlåtelse till närstående kan komma ifråga när det gäller en person som du delar hushåll och varaktigt bor tillsammans med (i regel minst tre år).

Alla sopor är inte skräp

Varje dag kan du göra något för miljön. Alla behöver inte göra allt, men alla kan göra något. Även de små bidragen gör skillnad.

Källsortera dina sopor
Hushållssoporna ska källsorteras, paketeras väl och kastas enligt anvisningar om sopsortering. I Eksjö kommun sorterar vi våra sopor i färger. På Eksjö Enerigs webbplats hittar du anvisningar för hur dina sopor ska sorteras.

Det är inte tillåtet att ställa annat du vill bli av med i gemensamma utrymmen, till exempel julgranen och gamla möbler. Sådant lämnar du till återvinningscentralen.

Runt om i kommunen hittar du sopstationer där du kan sortera färgat och ofärgat glas, hårdplast, metall och annat som inte är brännbart, returpapper, kartong och wellpapp samt grovsopor.  

Tvättstugan

Alla behöver tvätta då och då. Tvättstugan en viktig plats i huset. Försök därför att hålla rent och snyggt i tvättstugan.

 • Rengör tvättfacken från överblivet tvättmedel.
 • Eventuell luddlåda i anslutning till tvättmaskin ska även rengöras och tömmas.
 • Använd alltid tvättpåse när du tvättar bygel-BH. Reperationskostnader är oftast höga.
 • Detta är viktigt! Rengör filtren i torktumlaren från ludd och smuts. Ludd både försämrar möjlighet till torkning och orsakar dessutom brandrisk.
 • Sopa av och torka golven.
 • Respektera tvättider och plocka bort er tvätt inom bokad tid.
 • Du kan endast boka tvättid med din bokningscylinder och endast med en bokningscylinder per lägenhet.
 • Gå inte in under någon annans bokade tid - även om den hyresgästen dröjer.
 • Färga eller blek inte kläder i de gemensamma tvättmaskinerna, det kan lämna rester kvar som påverkar nästa tvätt negativt. Då kan ni bli skadeståndsskyldig.
 • Tvätta inte mattor i maskinerna.

Kontakta omgående Felanmälan om något inte fungerar. Respektera de tider som är bokade av andra, och använd inte tvättstuga utanför de bokningsbara tiderna.

Läs mer om våra regler i tvättstugan. Pdf, 598 kB. (Informationen finns svenska, engelska, arabiska och somaliska.)

Tv-utbud

Hos oss behövs varken boxer eller parabol. Alla våra lägenheter har tillgång till cirka
16 tv‑kanaler i Sappas grundutbud. Samtliga ingår i hyran.

TV-kanalerna som ingår är: SVT1, SVT2, TV3, TV4, SVT24/Barnkanalen, SVT Kunskapskanalen, Kanal 5, TV6, Sjuan, TV8, Kanal 9, TV10, TV11, TV12, MTV, Discovery Chanel, Paramount Network, Sappakanalen.

Önskar du fler kanaler kompletterar du själv det via Sappas webbplats eller telefon
0774-444 744. Felanmälan sker även till Sappa.

Bredband

I alla våra fastigheter finns tillgång till internet, undantaget våra trygghetsboendena Snickaren, Tuvan och Bobinen. Tack vare det kan vi via Eksjö Energi ELIT AB erbjuda bredband med en kapacitet på upp till 500-1000 Mbps samt IPTV och IP-telefoni till samliga kunder.

Information om Eksjö Energis tjänster Länk till annan webbplats.

Samlingslokaler

Känns lägenheten för trång för barnkalas, studentskiva eller fest för vännerna? I några av våra botadsområden finns samlingslokaler, som våra hyregäster kan låna kostnadsfritt. Här finns kök/pentry och plats för såväl långbord som dans.

Lokalerna bokas via hyresgästföreningens representanter:

Stadsnära odling

Kolonilott

För personer med "gröna fingrar" finns möjligheten att odla och njuta av trädgårdslandets små underverk i Lilla Bänarp i Eksjö. På behändigt gång- och cykelavstånd från centrum finns både odlingslotter, avsedda för enbart odling, och kolonilotter, med plats för redskapsskjul eller mindre stuga.

Vid intresse ring ordförande Anita Blixt, telefon 076-170 66 97

Kontakt

Kundservice - Reception/uthyrning

Besök:

Österlånggatan 16, Eksjö

Post:

Eksjöbostäder AB, 575 80 Eksjö

Telefon:

Telefontid:

Alla vardagar klockan 9.00–12.00

Öppettider:

Måndagar och onsdagar klockan 13.00–15.00 samt
torsdagar klockan 15.00–17.00

Hjälpte informationen dig?

Sidan senast uppdaterad:

Boinformation

Här har vi samlat information som är viktig för dig som hyresgäst.

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567

Eksjöbostäder AB

Besök:Österlånggatan 16

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-363 00

E-post: eksjobostader@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag-fredag 9.00-12.00
Måndag och onsdag 13.00-15.00
Torsdag 15.00-17.00

Besök: