För ett tag sedan hade jag förmånen att få lyssna på en kortare föreläsning av Christian Rück, professor i psykiatri på Karolinska sjukhuset. Min rubrik här är den han satte på föreläsningen.
Christian menar på att begreppet psykisk ohälsa antyder att lidandet är onormalt, oacceptabelt och måste åtgärdas. Att begreppet blandar sådant som man kan klara själv och det som man behöver samhällets hjälp för och detta upphäver då sjukvårdens sorteringsprincip. Slutligen menar Christian på att begreppet psykisk ohälsa ger ett oklart och omöjligt uppdrag till sjukvården där de sjukaste riskerar att trängas ut. Behoven styr allt mindre och gör att människan mer och mer hamnar i en strävan från normalt till optimalt. Detta menar Rück kan tyckas fantastiskt men egentligen är att sätta upp en fälla för människan att ”kräva” optimalt mående. Det är nämligen inte normalt att må optimalt utan de flesta människor mår ”ganska bra” och skattar sitt mående på en skala 1-100 till 84. Det är alltså inte normalt att må 100.
Christian har skrivit en bok (Olyckliga i paradiset) där han bland annat utforskar en av våra allra viktigaste frågor: den psykiska ohälsan i Sverige. Rück ställer sig bland annat frågorna om ökningen av diagnoser beror på den svenska ensamheten, skärmarna, på att allt går fortare eller har vi flyttat gränsen mellan friskt och sjukt? Har stressen verkligen ökat och hur uppstod egentligen den för Sverige unika diagnosen utmattningssyndrom?
Boken är mycket lättläst/lättlyssnad och skapar många tankar och funderingar. Boken rekommenderas varmt till alla och innehållet är verkligen något för oss alla att ta med i arbetet med våra elever.
/Tomas Eliasson - gymnasiechef/rektor Eksjö gymnasium
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Kommentarer