Miljöenheten registrerar och kontrollerar verksamheter som säljer, tillagar eller serverar livsmedel. Som livsmedelsföretagare måste du uppfylla kraven i livsmedelslagstiftningen och det är ditt ansvar att maten som kommer från din verksamhet är säker och rätt märkt.
Som livsmedelsverksamhet klassas samtliga verksamheter som yrkesmässigt hanterar eller säljer livsmedel. Verksamheten måste godkännas eller registreras innan den tas i bruk. Detta krav gäller även för fordon som används för livsmedelshantering.
Maten vi äter ska innehålla näring, ge energi och smaka gott, men ibland händer det att maten innehåller mer än vi vill. Det kan vara bakterier, odeklarerade allergiframkallande ämnen eller andra otrevliga saker. För att minska riskerna för att detta ska inträffa är det viktigt att livsmedlen hanteras på rätt. Att arbeta med livsmedel ställer krav på kunskaper om bland annat hygien och matallergier.
Starta, ta över eller bygga om livsmedelsverksamhet
Verksamheter som ska registreras
Om du ska starta, ta över eller bygga om restaurang, livsmedelsbutik, kiosk eller liknande ska du kontakta miljöenheten. Detta gäller även om verksamheten bara är tillfällig. Hanteringen ska ske i en anläggning som uppfyller grundläggande hygieniska krav.
Anmälan om registrering av din anläggning ska göras 14 dagar innan du startar verksamheten.
Anmälningsavgiften motsvarar en timmes handläggning och faktureras i efterhand.
Tänk på att andra tillstånd kan behövas om du till exempel ska servera alkoholdrycker. Läs mer under avsnittet Alkohol, tobak och livsmedel
Verksamheter som ska godkännas
Ska du starta mejeri, slakteri, styckningsanläggning eller liknande ska inte din verksamhet registreras, utan godkännas.
Kontroll av livsmedelsanläggningar
I Eksjö kommun finns det drygt 160 livsmedelsanläggningar, fördelade på bland annat restauranger, gatukök, pizzerior, livsmedelsbutiker och skolkök. För att kontrollera att dessa säljer och serverar livsmedel som är säkra att äta, och håller utlovad kvalitet, gör kommunens miljöenhet inspektion hos dem.
För att inspektionsresultatet ska bli så rättvisande som möjligt utförs inspektionen oftast oanmält. Vid inspektion kontrolleras bland annat städning, temperaturer och märkning.
Matförgiftning
Misstänker du att du blivit matförgiftad, bör du snarast ta kontakt med livsmedelsinspektören via kontaktcenter. Du kan även använda blanketten nedan.
En snabb anmälan underlättar livsmedelsinspektörens arbete med att hitta orsaken och därigenom hindra att andra blir sjuka. Har du möjlighet så spara gärna livsmedlet, som du tror att du blivit sjuk av, för provtagning av bakteriologisk analys.
Anmälan om misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats.
Smitta
Smitta kan spridas bland annat via mat, vatten, ventilationsanläggningar eller direkt från andra människor. Tror man att man blivit smittad bör man kontakta sjukhus eller vårdcentral för mera information. På Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du de sjukdomar som är anmälnings- och smittspårningspliktiga enligt smittskyddslagen.
Anmälningspliktiga sjukdomar, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.
Taxa och avgifter – livsmedelsområdet
Avgiftsskyldiga är de som har, eller ska starta en verksamhet som berörs av livsmedelslagens regler och där kommunen har ansvar för tillsyn. Detta gäller för:
För verksamheter som lyder under livsmedelslagen tas en årlig kontrollavgift ut. Den årliga kontrollavgiften styrs av verksamhetens storlek och typ. Vid registrering av livsmedelsanläggning debiteras för en timmes handläggning.
Avgiften per timme beräknas och fastställs för varje år av samhällsbyggnadsnämnden.
Kontakt
Miljöenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se