Programmet är yrkesprogrammet för dig som vill arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen. Du varvar praktik med yrkesteori där du bland annat lär dig om ritningar och mättekniker, material och verktyg samt arbetsmiljö och ergonomi.
Programmet ger dig en bred grund inom bygg- och anläggningsområdet. Du får pröva på att arbeta med betong, trä, måleri, plåt och anläggning. Det hjälper dig att senare välja en av våra inriktningar husbyggnad eller måleri. I yrkesteorin lär du dig bland annat skyddföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, grundläggande ritningsläsning och olika material och verktyg. Du får också kunskaper om arbetsmiljöfrågor och hur du ska arbeta för att undvika skador.
Du arbetar på hög höjd och utomhus. Räkna med att arbeta ute även på vintern och i regnväder. Yrket innebär tunga lyft , starka dofter och damm. För att undvika yrkesskador får du lära dig att arbeta på rätt sätt och om du har problem med knän, rygg och allegener under utbildningen bör du tala med skolhälsovården.
Två inriktningar
Husbyggnad
På den här inriktningen får du möjlighet att bygga i trä, gjuta i betong eller mura. Du lär dig olika snickeriarbeten som ingår i yrket. Du får kunskaper för att arbeta med nybyggnationer, renovering och ombyggnation av fastigheter och lokaler eller andra konstruktioner. Dår får arbeta med att armera, gjuta och efterbehandla betong och du får också mura och pusta fasader, sätta kakel och lägga golvplattor.
Måleri
Här får du lära dig om färger och vilka verktyg du använder i yrket som målare. Spackling, slipning och annat underarbete är en del i undervisningen. du arbetar utomhus med att måla fasader, fönster och betonggrunder. Inomhus målar du lister, tak, väggar och snickerier. Du lär dig också att sätta upp tapet och andra väggbeklädnader, kanske spänna tak och lära dig om äldre målartekniker och dekorativt måleri.
APL (Arbetsplatsförlagt lärande)
Denna del i utbildningen förbereder dig praktiskt inför din nya yrkesroll. Du gör din APL på en eller flera arbetsplatser under minst 15 veckor av utbildningen.
Lärlingsutbildning
Under årskurs 2 och 3 går du lärlingsutbildning. Du gör du halva utbildningen i skolan och andra halvan på en arbetsplats. Utbildningen leder till en yrkesexamen och ämnen för grundläggande högskolebehörighet ingår.
Branschrekommenderad skola
Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN, kvalitetsmärker skolor utifrån flertalet kriterier. Vi har fått denna kvalitetsmärkning som bland annat innebär:
Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN Länk till annan webbplats.
Studiebesök och uppdrag
Kontakt
Rektor
Maria Sparre
e-post: maria.sparre@eksjo.se
telefon: 0381- 365 30