Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Våra fastigheter

Här har Eksjö Kommunfastigheter samlat information om våra fastigheter. Eksjö kommuns verksamheter hyr lokalerna av oss.

Förskolor

Blåsippan, Eksjö

I södra delen av Eksjö ligger den renoverade och moderniserade förskolan Blåsippan med flera avdelningar.

Till förskolan finns en stor uteård intill ett vackert skogsområde, som en gång i tiden var stadens Folkets park. Fasaden har förstås Blåsippans blå nyans.

Adress: Blåsippevägen 1, Eksjö
Byggår: 1971, tllbyggt 1976

Bilder Blåsippan

Hjältevad skola, Hjältevad

Den före detta skolbyggnaden vid skogsbrynet som genomgått en omfattande ombyggnation.

Här finns numera en förskola med två avdelningar. Förskolans kök leverar även mat till förskolan i Ingatorp. Delar av huset hyrs av samhällsföreningen, som i sin tur hyr ut de fräscha och ändamålsenliga lokalerna till allt från bridge till folkdans. Byggnaden fungerar också som Hjältevads värmestuga i samband med långvariga strömavbrott.

Adress: Ängholmsvägen, Hjältevad
Byggår: 1980

Bilder Hjältevad skola

Jordgubbsbacken, Eksjö

Söder om Kvarnarp finns Jordgubbsbackens förskola. Förskolan slog upp sina portar i augusti 2023.

Jordgubbsbacken består av sex förskoleavdelningar, tillagningskök samt personalutrymmen. I mitten av byggnaden finns en hemlig trädgård.

Byggår: 2023

Bilder Jordgubbsbacken

Kullalyckan, Eksjö

Upprustat sekelskifteshus med sadeltak och balkong.

Huset tjänstgjorde förr som vårdhem. Sedan 1980-talet är huset i Orrhaga förskola. Miljön är både hemtrevlig och ombonad. I den stora välkomnande entrén finns en gammal svängd trappa som leder upp till andra våningen.

Adress: Kullalyckevägen, Eksjö
Byggår: 1905, 1989, tillbyggt 1995

Bilder Kullalyckan

Skolor

Dackehöjden, Eksjö

Bostadshuset som blev Norrtullsskolans fritidshemsavdelningar.

Huset byggdes som bostadshus men placeringen precis intill Norrtullskolan gör att det passar utmärkt till en av skolans fritidsavdelningar. I huset finns fritidsklubben Dacke för de äldsta fritidsbarnen. Härliga grönytor kring huset samt tillgång till näridrottsplats på Norrtullskolans skolgård.

Adress: Dackestigen 1, Eksjö
Byggår: 1929

Bilder Dackehöjden

Furulundsskolan, Mariannelund

Furulundsskolan har anpassats både för dagens elevantal och för modern pedagogik.

De gamla slitna byggnaderna renoveras i varje vrå och förvandlas till ändamålsenliga skollokaler med den senaste tekniken, nytt kök med fin matsal och ny fritidsgård. En uppgraderad och inbjudande skolgård, med ny lekutrustning och utegym, bidrar till att skolan numera är en naturlig träffpunkt även efter skoltid. Här finns även förskolan Bullerbyn, fritidshemmet Pingvinen samt en nyrenoverad idrottshall.

Adress: Skolgatan 5, Mariannelund
Byggår: Tidigt 1900-tal, tillbyggd 1959, 1969, 1984. Tillbyggnad av moduler 2019

Bilder Furulundsskolan

Grevhagsskolan, Eksjö

En grundskola som undervisar elever från föreskoleklass till årskurs 6 i ljusa och luftiga lokaler.

På Grevhagsskolan finns även en intregrerad grundsärskola samt fyra fritidsavdelningar. Inom skolans område ligger även förskolan Slottet och förskolan Baronen. Naturnära läge och lekvänliga ytor för både små och stora barn.

Våren 2023 stod Grevhagsskolans nya idrottshall med klassrum klar som ett komplement till befintlig skolan. Idrottshallen är en ny hållbar och funktionell byggnad som inbjuder till rörelse och samnyttjas av skola och föreningsidrott.

Adress: Lustigkullegatan 1, Eksjö
Byggår: 1965, tillbyggd 1997. Ny idrottshall och 5 klassrum 2023.

Bilder Grevhagsskolan

Hultskolan, Hult

Gammal kyrkskola som byggts till i takt med skolans växande behov.

År 2009 byggdes en helt ny förskola med lokaler även för förskoleklass, fritidshem, nytt kök och matsal. Undervisningen omfattar elever från förskoleklass till årskurs 6. Fint område nära Hults kyrka samt stora grönytor med fotbollsplan på skolgården.

Adress: Kyrkbyvägen 6, Hult
Byggår: 1914, 1956, 1962 och 200

Bilder Hultskolan

Höredaskolan, Höreda

På Höreda skola finns en nybyggd förskola med ljusa och ändamålsenliga lokaler. Även skolan har fräschats upp och renoverats.

Hela byggnaden har nyligen fått ett nytt energisystem. Många menar att det är precis så här, intill ängarna och skogen som en skola på landet ska ligga. Trivsam skolgård med generösa ytor där underlag av gräs, grus och asfalt inbjuder till olika aktiviteter.

Adress: Torsjövägen, Höreda
Byggår: 1961, tillbyggd 1978, 1995 och 2011

Ingatorpsskolan, Ingatorp

Gedigen grundskola som 2009 byggdes till och genomgick en omfattande renovering.

Ingatorpsskolan är numera en modern småskola anpassad för dagens pedagogik. Skolan tar emot elever upp till årskurs 6, från Bruzaholm till Ingatorp. I den nya inbjudande entrén är skolbiblioteket numera integrerat med Ingatorps biblioteksfilial. Läget är närmast perfekt mellan samhällets villakvarter och skogen. Här finns en stor gräsfotbollsplan samt stor föreningsägd idrottshall.

Adress: Valbacksvägen, Ingatorp
Byggår: 1961, tillbyggd 2009

Bilder Ingatorpsskolan

Linnéskolan röda, Eksjö

Georg A Nilsson, som ritat Adolf Frediks musikskola i Stockholm, är arkitekten bakom denna vackra skolbyggnad i typisk jugendstil.

Den fina fasaden och de stora fönstren har nyligen renoverats. Innanför den tunga ekdörren har fotstegen i den breda stentrappan nötts av generationer. Röda skolan är belägen i direkt anslutning till Vita skolan. Linnéskolan undervisar barn från föreskoleklass till årskurs 6.

Adress: Österlånggatan 12, Eksjö
Byggår: 1910

Linnéskolan vita, Eksjö

Kommunens äldsta skolbyggnad där både taket och den vackra fasad renoverats.

Här bedrivs Linnéskolans undervisning för de yngsta barnen samt fritidsverksamhet. Läget är centralt med promenadavstånd till ishall, simhall och utemiljöer som Sjöängen och Vattenledningsparken. Inhägnad skolgård som inspirerar till rörelse och aktivitiet.

Adress: Österlånggatan 10, Eksjö
Byggår: 1888, tillbyggd 1929

Norrtullskolan, Eksjö

En uppskattad och omtyckt skola med elever från förskoleklass till årskurs sex.

Skolan ligger på norr, granne med Eksjö garnison, Höglandssjukhuset och en underbar natur som används dagligen eftersom Norrtullskolan är en så kallad skogsskola. Flera fritidsavdelningar, egen idrottshall och en skolgård som är utformad som en näridrottsplats med möjligheter att spela allt från landbandy till beachvolleyboll.

Adress: Justeliusgatan 1, Eksjö
Byggår: 1955

Bilder Norrtullskolan

Prästängsskolan, Eksjö

Eksjö stads enda 7 till 9-skola.

Byggnaden består av två sammanbyggda hus och omfatter ett 30-tal klassrum samt grupprum, uppehållsrum, skolbibliotek och lokaler för elevhälsa och administration. Skolan är närmaste granne med sport-, is- och simhallen. Stora ytor med bland annat basket- och volleyplan samt med vackert naturområde som finns inpå knuten. Den äldre byggnaden har en flexibel byggkonstruktion med pelare som håller upp valvet, vilket gör att det är lätt att flytta eller ta bort väggar.
Skolan har genomgått en om- och tillbyggnad som var klar till höstterminen 2019.

Adress: Karhulavägen, Eksjö
Byggår: 1969, tillbyggd 1980, 2019

Bilder Prästängsskolan

Storegårdsområdet, Eksjö

Fastigheten omfattar flera byggnader och rymmer bland annat Eksjö gymnasiesärskola och Eksjö museums nya arkivlokaler.

I den pampiga huvudbyggnaden Teknikum är det högt till tak och i huset finns förskolan Galaxen. På just den här marken låg en gång den fina gården Storegård.

Adress: Karhulavägen, Eksjö
Byggår: -

Bilder Storegårdsområdet

Östanåskolan, Eksjö

På Östanåskolan finns de flesta av kommunens gymnasieprogram och skolan är också orienteringsgymnasium

Den kände skolarkitekten Georg A Nilsson, Stockholm och Jönköpingsarkitekten August Atterström utformade denna pampiga läroverksbyggnad som blev kommunalt gymnasium höstterminen 1915. Sedan dess har många generationer sprungit ned för de breda stentrapporna med studentmössa! I huset finns en stor aula. De intilliggande tennishallarna är föreningsägda men nyttjas även i skolans idrottsundervisning.

Adress: Läroverksgatan 4, Eksjö
Byggår: 1910, tillbyggnad 1928 och 1963

Bilder Östanåskolan

Särskilda boenden

Almgården, Eksjö

En gedigen tegelbyggnad från 1950-talet utgör den ursprungliga stommen i detta fina äldreboende.

Under 90-talet utökades anläggningen med ytterligare platser i en nybyggd del. Sammantaget bildar de olika huskropparna ett småskaligt, charmigt och inbjudande äldreboende med härlig bakgård. Läget är både naturskönt och centralt, mitt emellan centrum och Höglandssjukhuset.

Adress: Sofieholmsgatan 2/Hägerflychtsgatan 4, Eksjö
Byggår: 1954, tillbyggt 1993

Marieberg, Eksjö

Ett stenkast från Höglandssjukhuset med närhet till vårdcentral och apotek ligger vårdboendet Marieberg.

Marieberg har ett 80-tal lägenheter. Verksamheten omfattar vårdboende, demensboende, korttidsboende och dagverksamhet. Huset har fina balkonger och uteplatser, en inbjudande innergård med fontän samt restaurang och kök.

Adress: Sofieholmsgatan 24, Eksjö
Byggår: 1967, tillbyggt 1974

Solgården, Ingatorp

Fint äldreboende från 1950-talet som renoverats och moderniserats genom åren.

Läget är centralt i Ingatorp med balkonger och gårdsmiljö som vetter mot Bruzaån. Flera avdelningar, både vård- och demensavdelningar samt ett antal seniorlägenheter. Även hemtjänsten utgår från Solgården. I huset finns restaurang och kök, som också levererar mat till Ingatorps skola.

Adress: Brogatan 1, Ingatorp
Byggår: 1955, tillbyggt 1978

Bilder Solgården

Idrottsanläggningar

Grevhagens idrottshall, Eksjö

Våren 2023 stod Grevhagsskolans nya idrottshall med klassrum klar som ett komplement till befintlig skolan. Idrottshallen är en ny hållbar och funktionell byggnad som inbjuder till rörelse och samnyttjas av skola och föreningsidrott.

Adress: Lustigkullegatan 1, Eksjö
Byggår: 2023

Bilder Grevhagens idrottshall

Olsbergs Arena, Eksjö

Eksjös stora stolthet och en naturlig mötesplats inom kultur, nöjen och sport.

Den flexibla arenan kan ta emot både stora och små evenemang. Arenan är resultatet av ett unikt samarbete mellan Olsbergs Hydraulics, Eksjö kommun och Eksjö Kommunfastigheter. På läktaren finns 825 klädda stolar, med stolar på golvytan kan arenan ta emot en publik på 1300 personer. Anläggningen är utrustad med allt från ljus- och ljudanläggning till kafé i foajén.

Adress: Storegårdsgatan 3A och 3B, Eksjö
Byggår: 2011

Bilder Olsbergs Arena

Prästängshallen, Eksjö

Prästängshallen är Eksjös mest använda idrottshall.

Idrottshallen har genomgått genomgripande renovering av golv, omklädningsrum, läktare och korridorer. Numera finns också förbindelsegångar för enkel transport mellan simhallen i samma byggnad och den intilliggande Olsbergs Arena. I huset finns även gym, judolokal, gymnastik- och bordtennislokal samt kafé.

Adress: Storegårdsgatan 3B, Eksjö
Byggår: 1969

Ränneborg, Eksjö

Fin idrottsanläggning i unik kulturmiljö från 1930-talet.

Den moderna friidrottsanläggningen omfattar allvädersbanor, höjdhoppsgrop, slägg- och kulstötarring samt stavhoppsgrop. Idrottsplatsen har fyra välskötta fullmåttstora gräsfotbollsplaner. Här finns också en mindre gräsplan samt en konstgräsplan.

Adress: Breviksvägen, Eksjö
Byggår: 1933

Simhallen, Eksjö

Eksjö simhall är en inomhusanläggning för skolor, föreningar och allmänhet.

Simhallen har en 25-meters bassäng med sex banor, en undervisningsbassäng samt en plaskpool för de minsta barnen.

Bilder Simhallen

Sporthallen, Mariannelund

En fin idrottshall i Mariannelund som används flitigt av såväl skolan som föreningslivet.

Efter en översvämning i centrala Mariannelund sommaren 2013 genomgick hallen en omfattande renovering och i samband med detta lades också ett nytt sportgolv. Hallen har under ett antal år ägts av Hjältevad Mariannelund IS. Vid årsskiftet 2014/2015 tog Eksjö Kommunfastigheter över fastigheten.

Adress: Skolgatan 5, Mariannelund
Byggår: 1981

Storegårdshallen (ishallen), Eksjö

Ishall med betonggolv och inlagda frysrör, ishockeyrink med publikskydd, läktare och konferensrum.

Hallen är isbelagd från sensommaren till tidig vår. Öppen för föreningar, skolor och allmänhetens åkning. Vår och sommar kan Storegårdshallen användas för större arrangemang. Under 2019 renoverades pisten, underlaget som isen fryses på.

Adress: Storegårdsgatan 3E och 3F, Eksjö
Byggår: 1991

Kultur

Fornminnesgården, Eksjö

En av Eksjös bäst bevarade hantverksgårdar, där kopparslagare har varit verksamma i 300 år, fram till 1910.

Kopparsmedjan finns bevarad liksom en bostadsdel där Eksjö musei- och hembygdsförening, som driver gården, visar delar av sina samlingar. I det före detta stallet förvaltar bokbindarföreningen utrustning som skänkts av Bildstens bokbinderi.

Adress: Arendt Byggmästares gata 22, Eksjö
Byggår: 1600-tal

Bilder Fornminnesgården

Militärmuseum, Eksjö

Den röda längan i skiftesverksteknik uppfördes 1830 som stall på Ränneslätt, som 1879 flyttades in till Eksjö.

Genom åren har huset inrymt en rad olika verksamheter. År 2003 byggdes förbindelsegången från Eksjö museum och året därpå invigdes Smålands Militärhistoriska museum i renoverade lokaler på övervåningen. På bottenplan finns bland annat Husarmuseet.

Adress: Österlånggatan 29, Eksjö
Byggår: 1700-tal och 1800-tal

Eksjö museum och vandrarhem, Eksjö

Det robusta tegelhuset från sekelskiftet har bland annat inrymt en konfektionsindustri.

Sedan 1968 används de ljusa och vackra lokalerna av Eksjö museum, som visar både fasta och tillfälliga utställningar. I den timrade loftgångsbyggnaden, som ursprungligen var garveri, finns fem av Eksjö Vandrarhems 15 rum.

Adress: Österlånggatan 31, Eksjö
Byggår: 1831, tillbyggt 1990

Bilder Eksjö museum och vandrarhem

Stadsbiblioteket, Eksjö

Vid Sjöängen, alldeles intill Östanåskolan och Itolvområdet ligger detta vackra folkbibliotek tillika gymnasiebibliotek som är en av stadens moderna stoltheter.

Arkitekt Peter Jansson tog ut svängarna med ekologiskt torvtak och Bohustegel och lät ek bli ett genomgående material. Taket i den centrala bokhallen hålls upp av tolv granpelare, hämtade från kommunens egna skogar. Biblioteket har en inbjudande barnavdelning, ett Smålandsrum, med enbart småländsk litteratur, flera sammanträdesrum, hundratalet läs- och studieplatser. I huset finns även Östanåskolans matsal och kafeteria.

Adress: Kaserngatan 20B, Eksjö
Byggår: 1998

Bilder Stadsbiblioteket

Olsbergs Arena, Eksjö

Eksjös stora stolthet och en naturlig mötesplats inom kultur, nöjen och sport.

Den flexibla arenan kan ta emot både stora och små evenemang. Arenan är resultatet av ett unikt samarbete mellan Olsbergs Hydraulics, Eksjö kommun och Eksjö Kommunfastigheter. På läktaren finns 825 klädda stolar, med stolar på golvytan kan arenan ta emot en publik på 1300 personer. Anläggningen är utrustad med allt från ljus- och ljudanläggning till kafé i foajén.

Adress: Storegårdsgatan 3A och 3B, Eksjö
Byggår: 2011

Bilder Olsbergs Arena

Fritidsgården Spelverket, Eksjö

Precis intill Vattenledningsparken ligger det forna elverket. En robust byggnad som sedan länge används som kultur- och aktivitetshus för tonåringar.

Kaféet på bottenplan är husets hjärta och resten av de generösa ytorna används flitigt av olika ungdomsgrupper. Här finns danslokal, teatersalong med loge samt musikverkstad, replokaler, filmverkstad och inspelningsstudio. I huset finns också en elva meter hög klättervägg.

Adress: Storegårdsgatan 1A, Eksjö
Byggår: sent 1800-tal

Bilder Fritidsgården Spelverket

Förvaltning

Brandstationen, Eksjö

Mitt i centrala Eksjö växte nya brandstationen fram under 2013.

Den stabila tegelbyggnaden från 1950-talet har byggts till och byggts om. Resultatet är en vacker och modern symbol för stadens trygghet. Här har brandmän och ambulanspersonal ljusa lokaler anpassade för både verksamheten och framtiden. Spännande fasad av specialdesignad och hållbar betong. Innanför de stora glasportarna ryms hela vagnparken. Här finns också utrymmen för ändamålsenlig förvaring och skötsel av utrustningen.

Adress: Västerlånggatan 21, Eksjö
Byggår: 1953, tillbyggd 1993, 2006, 2013

Bilder Brandstationen Eksjö

Brandstationen, Hjältevad

Strategiskt placerad precis invid riksväg 40 ligger Hjältevads brandstation.

Byggnaden är basen för den lokala tryggheten och bemannas av deltidsbrandmän från området. Fastigheten har nyligen fått nytt värmesystem samt nya portar.

Adress: Brunnsgatan, Hjältevad
Byggår: 1974

Bilder Brandstationen Hjältevad

Brandstationen, Mariannelund

Gedigen byggnad från 1931, som även inrymt polisstation.

Ursprungligen fungerade övervåningen som polisbostad. På husets baksida finns den gamla arresten kvar, liksom ett slangtorn. I huset finns också klubblokaler för mindre föreningar.

Adress: Västra Storgatan 10, Mariannelund
Byggår: 1931

Bilder Brandstationen Mariannelund

Centralköket, Eksjö

Efter en genomgripande renovering är det moderna skolköket utrustat för att kunna laga mat från grunden.

Köket levererar lunch till grundskolor och gymnasieskolor i Eksjö stad. Totalt cirka 2 400 portioner per dag. Centralköket ligger i direkt anslutning till simhallen och skolmatsalen Snäckan.

Adress: Storegårdsgatan 3, Eksjö
Byggår: 1983

Bilder Centralköket

Eksjö stadshus, Eksjö

Ett av Eksjös vackraste hus. Det byggdes ursprungligen som pojkskola 1846, med stenar från stadens kyrkmur som grund.

Sedan skolverksamheten flyttats till Östanåskolan i början på 1900-talet fungerade byggnaden bland annat som nödbostäder innan den byggdes om till stadshus. Enligt ingenjör Thörnborgs ritningar förlängdes huset på båda sidor och fick också sitt utsvängda tak. Den 16 januari 1930 sammanträdde kommunfullmäktige för första gången i de nya lokalerna – och så görs än i dag. I stadshuset har kommunens ledande politiker, kommundirektör samt kommunledningskontorets administrativa avdelning sina arbetsplatser.

Adress: Österlånggatan 14, Eksjö
Byggår: 1800-tal

Bilder Brandstationen Eksjö

Elevhemmet, Eksjö

Närmsta granne med Östanåskolan ligger huset som åtskilliga unga orienterare från hela landet genom åren kallat sitt hem.

Här kan eleverna på Eksjö gymnasiums orienteringsgymnasium pusta ut mellan skoldagen och träningspassen. Personalen är i tjänst dygnet runt och ser till att ungdomarna får både mat och omtanke. Här finns plats för 31 boende i enkelrum. Alla har tillgång till gemensamt kök, matsal, dagrum och tv-rum.

Adress: Läroverksgatan 13, Eksjö
Byggår: 1940-tal

Bilder Elevhemmet

Elverket 1, Eksjö

Äldre hus som ursprungligen var arbetarbostad för anställda på det intilliggande elverket.

I början på 1900-talet lär inte mindre än fyra familjer ha bott tillsammans i huset. Fin veranda, gammaldags charm och egen trädgård vid sjönära läge. Beläget mellan Storegårdshallen och Spelverket utmed gångstråket runt Hunsnäsen.

Adress: Storegårdsgatan 1C, Eksjö

Fackens hus (Annexet), Eksjö

Före detta bostadshus, där väggfasta serverings- och hörnskåp finns bevarade och skapar hemkänsla.

Huset ligger i direkt anslutning Eksjö kommuns förvaltningshus vilket är ett perfekt läge för fackförbunden som har sin bas i Annexet. En ljus samlingslokal finns på övervåningen. Huset är sammanbyggt med en garagedel.

Adress: Regementsgatan 17, Eksjö
Byggår: 1910

Förvaltningshuset, Eksjö

Eksjö kommuns hjärta, där den äldre delen har anor från slutet av 1800-talet.

Efter tillbyggnaden 1991 har huset arbetsrum för ett 100-tal tjänstemän. I huset finns bemannad reception, kafé och hiss. I tre våningsplan inryms kommunala sektorer, Eksjöbostäder och Eksjö Kommunfastigheter.

Adress: Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Byggår: cirka 1880, tillbyggt 1991

Bilder Förvaltningshuset

Hemtjänstens hus, Eksjö

Fasaden på den före detta biblioteksbyggnaden från 1956 är målad i sin originalfärg.

I övrigt är inte mycket sig likt i huset. Den ljusa och luftiga övervåningen fungerar nu som utgångspunkt för hemtjänsten som servar brukare i Eksjö stad samt cirka hälften av kommunens landsbygd. På samma våningsplan finns också en stor konferenssal. I lokalerna på bottenplan finns hemsjukvården. Huset rymmer även Linnéskolans slöjdsalar, kök samt matsal.

Adress: Regementsgatan 13, Eksjö
Byggår: 1956

Bilder Hemtjänstens hus

Juventum, Eksjö

Det före detta logementet på I12 genomgick en omsorgsfull renovering i slutet av
1990-talet.

I dag finns flera verksamheter i huset. I husets hjärta drivs konferensanläggning och vandrarhem med rum som inretts av unga designers. Här undervisar Eksjövux flera hundra studerande och ytterligare en trappa upp inspirerar Kulturskolan kommunens barn och unga att lära sig mer om musik, dans, teater och film. I markplan finns ett kafé.

Adress: Kaserngatan 16, Eksjö
Byggår: 1925

Kontakt

Eksjö Kommunfastigheter AB

Besök:

Österlånggatan 16, Eksjö

Post:

Eksjö Kommunfastigheter AB, 575 80 Eksjö

Telefon:

Sidan senast uppdaterad:

Eksjö Kommunfastigheters fastigheter

Information om Eksjö Kommunfastigheters fastigheter

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567

Norra Storgatan 29 B Eksjö$Eksjö kommun#lat: 57.6657577 lng: 14.9833921$Satt via lng lat


Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567