Två killar tittar på tv

Ungdomsverksamhet

Öppen ungdomsverksamhet erbjuder unga en meningsfull fritid. Fritidsgården Spelverket i Eksjö och Furulundsskolans cafeteria i Mariannelund är mötesplatser främst för dig som går i årskurs 7 till och med att du är 18 år.

Öppettider under jullovet

Spelverket

Fredag 23/12, stängt
Tisdag 27/12, klockan 10–16, pepparkaksdekorering
Torsdag 29/12, klockan 10–13, bowling 13.30–15.30 (OBS föranmälan).
Fredag 30/12, klockan 10–16, korvgrillning

Furulundsskolan

Onsdag 28/12, klockan 10-12 i idrottshallen, klockan 12.00-15.30 caféet, pepparkaksdekorering samt korvgrillning.

Öppen ungdomsverksamhet – allmänt

Öppen ungdomsverksamhet är en del av fritidsavdelningens verksamhet inom kommunen.

Syftet med öppen ungdomsverksamhet är att erbjuda alla unga oberoende av faktorer som bakgrund, kön, bostadsområde, ekonomiska villkor eller andra förhållanden en meningsfull fritid. Många gånger är denna sorts verksamhet oorganiserad, då den bygger på ungdomarna egna vilja, men likväl kan inslag av organiserad verksamhet förekomma.

Det nationella ungdomspolitiska målet och barnkonventionen

Enligt det nationella ungdomspolitiska målet ska alla unga i åldrarna 13 till 25 år ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Det innebär bland annat att ungdomar ska ha tillgång till meningsfulla och utvecklande fritidsaktiviteter. Även i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen), som sedan den 1 januari 2020 gäller som svensk lag, framhålls barnets rätt till lek, rekreation, vila och fritid.

Ungdomsverksamhet i fritidsgården Spelverket, Eksjö

Öppen ungdomsverksamheten i Eksjö ansvarar över fritidsgården Spelverket som ligger i ett gammalt elverk. Huset är från sent 1800-tal och var en viktigt del att Eksjö var Sveriges tjugonde stad att elektrifieras. I elverket finns mer än bara fritidsgården.

Mötesplats – från årskurs 7 till och med 18 år

En fritidsgård är ett ställe där du kan koppla av och träffa kompisar eller delta i olika aktiviteter. Detta är mötesplatsen främst för dig som går i årskurs 7 och till och med 18 år (inte fyllda 19 år). Detta åldersspann skiljer sig något från det nationella ungdomspolitiska målet. Det är olika från kommun till kommun beroende på hur mycket pengar man får till sin verksamhet.

Det här kan du göra på Spelverket

Här kan du umgås med kompisar och fritidsledare, delta i olika aktiviteter eller bara vara. Du kommer och går som du vill och det kostar inget att vara på fritidsgården. Fritidsgården ligger nära Prästängshallen och Vattenledningsparken (se karta längre ner på sidan).

Caféet är hängstället på fritidsgården Spelverket. Här kan du sitta ner i sköna soffor och bara umgås med kompisarna och ta en fika. Du kan också lyssna på musik, spela airhockey, biljard och andra spel. Ibland anordnas det olika temakvällar.

Öppettider:

Tisdagar: klockan 14.00–20.00
Torsdagar: klockan 14.00–20.00
Fredagar: klockan 14.00–22.00

Under skolloven anordnas olika aktiviteter som presenteras i ett lovprogram Länk till annan webbplats.

Ungdomsverksamhet i Furulundsskolan, Mariannelund

Allmänt om öppen ungdomsverksamhet i Furulundskolan

Nytt för hösten 2022 är att ungdomsverksamheten finns i Furulundsskolans cafeteria en eftermiddag–kväll i veckan. Då finns personal från öppen ungdomsverksamhet på plats och "hänger" med ungdomarna. Målgruppen på Furulundskolan är för elever i årskurs 5 till årskurs 9.

Det här kan du göra på caféet på Furulundsskolan

Caféet är mittpunkten och här kan du fika med dina kompisar. Det finns pyssel och brädspel eller kanske du bara vill sitta och prata med personal eller kompisar. Ibland anordnas det olika temadagar.

Öppettider i Furulundsskolans cafeteria

Dessa tider finns personal från öppen ungdomsverksamhet i cafeterian:
Onsdagar: klockan 15.30–19.30

Under skolloven kan det anordnas olika aktiviteter som i så fall presenteras i ett lovprogram Länk till annan webbplats.

Annan verksamhet i Spelverkets lokaler – dans och klättring

Danslokaler och konferens

I Spelverkets lokaler, på andra våningen, finns danslokaler och konferensrum. Den ena lokalen är Black-boxen som är en stor mörklagd lokal med speglar, ljudutrustning och sittplatser. Den andra är Vernissagen, en mindre lokal med härligt ljusinsläpp. Även denna lokal har speglar och ljudsystem. Dessutom finns ett konferensrum med tillgång till pentry.
Lokalerna bokas via föreningen Teatertolvan Länk till annan webbplats..

Klättring

Föreningen Höglandsklättrarna bedriver en del av sin verksamhet i huset. Det finns en klättervägg som är cirka elva meter hög och är en varierande klättervägg med olika svårighetsgrader.
Läs mer om Höglandsklättrarna på deras webbplats Länk till annan webbplats. eller på Höglandsklättranas Facebooksida. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Spelverket

Besök:

Storegårdsgatan 1B, Eksjö

Post:

Spelverket, 575 80 Eksjö

Telefon:

Sidan senast uppdaterad:

Ugdomsverksamhet i Eksjö kommun

Öppen ungdomsverksamhet erbjuder unga en meningsfull fritid. Fritidsgården Spelverket i Eksjö och Furulundsskolans cafeteria i Mariannelund är mötesplatser främst för dig som går i årskurs 7 till och med att du är 18 år.

Storegårdsgatan 1B Eksjö$Spelverket, Eksjö#


Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.