Miljöbalken ställer krav på den som har en fastighet eller som har en verksamhet där cisterner finns.
Det är den som äger en cistern, till exempel en oljetank, som är ansvarig för lagring och hantering av olja och andra brandfarliga vätskor. Skulle olyckan vara framme och du inte har följt reglerna kan det uppstå problem med ersättning från försäkringsbolag för mycket kostsamma saneringar av mark och grundvatten samt eventuella skadestånd.
Cisterner, oavsett tillverkningsmaterial, utsätts för olika angrepp som rost, materialutmattning med mera. Därför finns det regler för hur ofta olika cisterner ska kontrolleras. Bestämmelser kring cisterner finns främst i Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.
Regler för cisterner
Miljösanktionsavgift
Om en cistern har tagits i bruk utan att samhällsbyggnadsnämnden skriftligen har informerats i förväg ska nämnden besluta om en miljösanktionsavgift på 1 000 kronor. Nämnden informeras enklast genom att du skickar in kontrollrapporten för din cistern tillsammans med en situationsplan där det framgår var cisternen ska stå.
Samhällsbyggnadsnämnden ska besluta om en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor om
Om återkommande kontroll inte genomförts inom rätt intervall ska samhällsbyggnadsnämnden besluta om en miljösanktionsavgift på 2 000 kronor.
Kontroll av cistern
Dessa punkter undersöks vid kontroll av cisterner:
För förvaring av vissa mängder brandfarlig vara kan tillstånd från räddningstjänsten krävas (exempelvis krävs tillstånd vid förvaring av mer än 3 000 liter diesel/bensin).
För mer information kontakta räddningstjänsten, telefon: 0381- 368 81,
e-post: raddningstjansten@eksjo.se
Cistern som inte längre används
För en cistern som inte längre används finns tre alternativ när det är dags för kontroll.
Om en cistern i mark ska tas ur bruk ska detta anmälas till samhällsbyggnadsnämnden. Cisternen ska helst grävas upp. Är detta inte möjligt ska istället cisternen, efter sanering, fyllas med sand för att undvika framtida marksättningar på fastigheten. Intyg över vem som utfört skrotning och sanering samt vart det farliga avfallet transporterats och av vem ska bifogas anmälan.
Blanketten "Anmälan om att cistern för förvaring av brandfarlig vätska har tagits ut bruk" får du genom att kontakta kommunens kontaktcenter, telefon 0381-360 00 eller via e-post kommun@eksjo.se
Kontakt
Miljöenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Fax:
0381-166 00
Sidan senast uppdaterad:
Regler och kontroll av cisterner i Eksjö kommun
Miljöbalken ställer krav på den som har en fastighet eller utövar en verksamhet där cisterner finns.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Translate page
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Dag före röd dag, dag före afton och vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.