Välkommen till Eksjö kommun

Nygatan, Gamla stan i Eksjö
LYSSNA

Eksjö och fler tätorter i kommunen

Eksjö kommun har cirka 17 800 invånare och ligger i den nordvästra delen av Småland, mitt på Småländska Höglandet.

Kommunens sex tätorter ligger på rad längs riksväg 40, från Eksjö via Hult, Bruzaholm, Hjältevad och Ingatorp – ända till Mariannelund.

Något av det bästa med att bo i Eksjö kommun är närheten till naturen med de många sjöarna samt det stora utbudet av kultur- och föreningsaktiviteter.

Eksjö är en kultur- och evenemangskommun som bland annat har en aktiv blåsmusiktradition där Eksjö Hemvärnsmusikkår och Kulturskolans blåsorkester spelar en central roll. Det finns flera spännande museum att besöka. På visiteksjo.se kan du läsa om museum och om vad som händer i Eksjö kommun. Länk till annan webbplats.

Det är många som jobbar inom offentlig verksamhet i Eksjö kommun. Den största arbetsplatsen är Höglandssjukhuset. Det privata näringslivet i Eksjö kommun består i huvudsak av små och medelstora företag. Några företag är ledande inom sina områden till exempel inom trähus och träförädling, privat vård och högteknologisk verkstadsindustri.

Eksjö och Gamla stan

Eksjö har en positiv utveckling och folkmängden ökar. Nya bostadsområden är påbörjade och planeras i staden och dess närområde. Staden har en aktiv stadskärna med handel och flera unika butiker.

Eksjö stad är mest känt för trähusen i Gamla stan och som militärstad. Eksjö fick sina stadsrättigheter i början av 1400-talet, och år 2003 firade Eksjö 600 år!

Gamla stan i Eksjö

Gamla stan är en unik stadsdel som följer den senmedeltida stadsplanen. Den unika trästaden är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Några hus uppfördes redan på 1600-talet, och i princip är hela Gamla stan K-märkt. Byggnadsvård ligger eksjöborna varmt om hjärtat. Eksjö och Gamla stan har tilldelats ett av de internationellt högt ansedda Europa Nostra-diplomen för 1997.

Kulturmiljö och byggnadsminnen

Gamla stan, stadsvandringar, Europa Nostra och Eksjös historia på visiteksjo.se Länk till annan webbplats.

Tre trästäder

Eksjö ingår tillsammans med Hjo och Nora i nätverket Tre trästäder. Gemensamt för de tre städerna är trästadsbebyggelsen och den prestigefyllda utmärkelsen Europa Nostra som de alla har belönats med. Samarbetet syftar till att utveckla idéer och utbyta erfarenheter kring småstaden som kulturhistoriskt besöksmål.

Tre trästäders webbplats Länk till annan webbplats.

Militär verksamhet

Många unga män har fått kontakt med Eksjö vid sin militärtjänstgöring. Eksjös militära traditioner daterar sig till slutet av 1600-talet, då Ränneslätt började användas som militär övnings- och mötesplats. De äldre militära traditionerna hålls vid liv av bland annat föreningen Smålands Husarer och Smålands Karoliner. Dagens militära verksamhet i Eksjö bildar tillsammans Eksjö garnison, och består av:

  • Göta ingenjörregemente Ing 2
  • Swedec (Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum).

Invånare

Den 31 december 2023 bodde det 11 088 personer i Eksjö.

Bild: Stora Torget och Ryttarstatyn i Eksjö

Hult

Hult är Albert Engströms hembygd. Här finns Engströmsgården med friluftsscen – där hultamatörerna årligen framför Engströmsspelen, Albert Engströms föräldrahem, Malla på Mons stuga med skolmuseum.

Vid Hults kyrka ligger Albert Engström begraven och strax intill finns Fattigstugan känd från hans berättelser. Vid Movänta, norr om samhället finns bad och campingplats Länk till annan webbplats.. Nära till Skurugata och Skuruhatt Länk till annan webbplats., Hässelåsa damm Länk till annan webbplats. och friluftsgården Klinten Länk till annan webbplats..

Invånare

Den 31 december 2023 bodde det 405 personer i Hult.

Bild: Albert Engströmsgården i Hult

Bruzaholm

I samhället finns Bruzaholms Bruk som startades redan på 1600-talet som en liten hammarsmedja. Bruket levererar än i dag gjutgods till olika delar av den svenska och utländska industrin.

Här finns också ett Bruksmuseum och intressant bruksmiljö med dammar, kanaler och arbetarbostäder. I närheten finns förkastningssprickan Skrôle Hie Länk till annan webbplats. som är ett naturreservat, Fuse kvarn, Snuggarps källa med mera.

Invånare

Den 31 december 2023 bodde det 245 personer i Bruzaholm.

Bild på Bruzaholm

Hjältevad

Samhället ligger vackert vid sjön Hjälten. Näringslivet präglas av träbearbetning och småhustillverkning. Strax söder om samhället ligger Börsebo, en gammal klungby och Idekulla by, en gammal radby.

Invånare

Den 31 december 2023 bodde det 331 personer i Hjältevad.

Bild på Hjältevad

Ingatorp

Ingatorp ligger utmed riksväg 40 och Ingatorpssjön. Vid sjön ligger också Ingatorps kyrka. Det är en unik kyrka i jugendstil med sitt vackra torn som härstammar från 1700-talet.

Valbacken, norr om samhället, har en underbar utsikt. Här finns elbelyst slalombacke med lift och snökanon och sommartid finns tillfälle till servering.

På Lantbruksmuséet Ingatorp visas de maskiner som den småländska bonden använde innan traktorn kom till byn. I Ingatorp finns även ett kyrkomuseum Länk till annan webbplats. och ett motormuseum.

Invånare

Den 31 december 2023 bodde det 485 personer i Ingatorp.

Bild på Ingatorp

Mariannelund

Mariannelund är Eksjö kommuns östligaste, näst största tätort och gränsar mot Vimmerby kommun.

Orten har fått sitt namn efter den sätesgård som ägaren på 1700-talet uppkallade efter sin hustru Mariana. Mariannelund är en i högsta grad levande ort med flera av kommunens framgångsrika industrier, folkhögskola, viss kommunal service och handel. Vid Spilhammar ligger en fin bad- och campingplats i ett naturskönt område med bra fiskemöjligheter.

I Filmbyn Småland får du uppleva scener från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Alla vi barn i Bullerbyn och Pippi Långstrump med mera. Kliv in i filmens värld i en magisk utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda. Precis intill Filmbyn finns Upplevelseskogen. Här finns konst, parkourbana, lekstuga, hinderbanor och filmkulisser under bar himmel, inbäddade i den småländska skogen. Upplevelseskogen är öppen och gratis för alla, stora som små.

Mariannelund är en bra utgångspunkt för upptäckter i Astrid Lindgrens Småland. Någon mil österut ligger Bullerbyn, där Astrids pappa bodde som liten pojke. Emils Katthult, som egentligen heter Gibberyd, ligger också i närheten. För att inte tala om Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

I närheten av Mariannelund finns också Kvilleken, Nordens äldsta och till omfånget största träd. Den tusenåriga eken blev världskänd med Vilgot Sjömans beryktade film "Nyfiken Gul".

I samhället finns medborgarkontoret Emilkraften. Detta syftar till att ta tillvara de önskemål och idéer som finns i bygden för att få en positiv utveckling med ökad trivsel, minskad utflyttning och ett växande näringsliv.

Invånare

Den 31 december 2023 bodde det 1 515 personer i Mariannelund.

Bild på torget i Mariannelund

Mindre orter

Förutom de större tätorterna finns vackra, levande bygder i och omkring Bellö, Edshult, Höreda, Ingarp, Kråkshult, Mellby, Russnäs och Värne.

Landsbygden

Hela Eksjö kommun är en vacker och levande landsbygd. Det är fullt möjligt att hitta ett genuint småländskt boende i så väl bondbyar, vid insjöar som mitt ute i skogen. Att kunna bo och arbeta i en kultur- och naturmiljö ger en livskvalitet som fler och fler idag efterfrågar. Här har du möjlighet att hitta det lugn och den frihet som så många saknar idag.

Den 31 december 2023 bodde det 3 374 personer på landsbygden i kommunen.

Bondbyar

I Eksjö kommun finns flera byar av stort kulturmiljöintresse. De gamla bondbyarna kallas även för radbyar eftersom gårdarna oftast låg i en rad längs bygatan. Läs om bondbyar i Eksjö kommun – till webbplatsen för platsen Eksjö Länk till annan webbplats.

Bild: Blommande körsbärsträd och ett rött hus syns i bakgrunden.

Kontakt

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se

Sidan senast uppdaterad:

Tätorter och landsbygd i Eksjö kommun

Eksjö kommun har cirka 17 800 invånare och ligger i den nordvästra delen av Småland, mitt på Småländska Höglandet.

Norra Storgatan 29 B Eksjö$Eksjö kommun#lat: 57.631495 lng: 15.125757$Hult#lat: 57.641113 lng: 15.268450$Bruzaholm#lat: 57.628547 lng: 15.340942$Hjältevad#lat: 57.637146 lng: 15.415770$Ingatorp#lat: 57.616593 lng: 15.573522$Mariannelund

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.