Välkommen till Eksjö kommun
Förskolan Sunnanäng
Förskolan Sunnanäng ligger i samhället Höreda i direkt anslutning till Höredaskolan. På förskolan Sunnanäng finns tre avdelningar.
Avdelningarna på förskolan är:
- Pysslingen för barn i åldern ett till två år
- Saltkråkan för barn i åldern tre till fyra år
- Lejonhjärta för barn som är fem år.
Alla avdelningar samverkar, både vid öppningar och stängningar, och i den dagliga verksamheten. Avdelningarna Saltkråkan och Lejonhjärta äter lunch i skolans matsal. Förskolan har möjlighet att använda skolans gymnastiksal, till lek och rörelse för barnen.
Sunnanäng är en glesbygdsförskola som använder närmiljön med skog och djur i det dagliga arbetet. Utegården gränsar till åkrar, skog och skolgården. Miljön inspirerar till lek och rörelse. Här finns många träd som ger ett bra UV-skydd.
Förskolan har förmånen att få besöka en bondgård, där barnen får möta och uppleva djur, fordon och annat som hör landet till. Barn och pedagoger utforskar skogen tillsammans.
Pedagogerna planerar för naturvetenskapliga aktiviteter som grundlägger barnens nyfikenhet, förmåga att undersöka och söka svar.
Avdelningen Lejonhjärtas verksamhet ligger på andra sidan vägen om den huvudsakliga verksamheten, i församlingshemmets lokaler.
Brukarråd är ett forum som ger möjlighet till delaktighet och inflytande.
Arbetssätt
Introduktion
Grunden till ett bra samarbete mellan förskola och hem lägger vi i samband med introduktionen. Den är individuell och utgår alltid från barnens behov och sker i samråd mellan pedagoger och vårdnadshavare. Introduktionen börjar med ett hembesök, där pedagog får möta barnet i dess trygga hemmiljö.
Leken
Vi arbetar i grupper med ett projektbaserat arbetssätt, där vi tar vara på barnens intresse och behov. Leken utgör grunden för barns lärande och utveckling.
I leken utvecklas barnens fantasi, kreativiteten och kroppsuppfattning. De utvecklar också kommunikativ förmåga och förmåga till samspel med andra människor.
Vi vill skapa olika lekmiljöer som utmanar både enskilt och gruppen, utifrån barnens egna förutsättningar och behov. Genom lek och övrig verksamhet under dagen levandegör vi gällande styrdokument, Läroplan för förskolan (Lpfö-18).
Språket
En viktig del av vårt arbete i förskolan är att stödja och främja barns språkutveckling. Detta gör vi bland annat genom rim, ramsor, sång och musik. Vi samtalar med barnen, lyssnar på dem och reflekterar tillsammans med dem. Vi delar in barnen i mindre grupper för att alla ska komma till tals. Vi uppmuntrar barnen att använda både det verbala och icke verbala språket.
Ungefär en gång i månaden kommer bokbussen till oss, där barnen har möjlighet att vara med och välja böcker.
Brukarråd
Brukarråd är ett forum som ger möjlighet till delaktighet och inflytande. Du kan läsa mer om brukarråd under påverkan och utveckling
Kvalitetsarbete
Varje år tar alla förskolor och skolor fram kvalitetsrapporter. Dessa är ett resultat av det systematiska kvalitetsarbete som genomförs för att utveckla dessa verksamheter i Eksjö kommun.
Stängningsdagar
För att ge förskolans personal möjlighet att planera, utvärdera och kompetensutveckla sig tillsammans har förskolan möjlighet att stänga fem dagar per läsår. De familjer som inte kan ordna omsorg på annat sätt erbjuds plats på en annan avdelning eller enhet vid dessa tillfällen.
Alla förskolor i kommunen har samma stängningsdagar.
Stängningsdagar
Torsdag 13 mars, 2025
Tisdag 20 maj, 2025
Måndag 11 augusti, 2025
Tisdag 23 september, 2025
Onsdag 26 november, 2025
Barn- och utbildningssektorn ska informera om stängning senast två månader i förväg.
Kontakt och frånvaro
Förskolan Sunnanäng
Besök:
Torsjövägen 10, Höreda
Post:
575 10 Eksjö
Telefon:
0381-369 48
E-post:
Avdelningar
Pysslingen, telefon 0381-369 47
Saltkråkan, telefon 0381-369 48
Lejonhjärta, telefon 070-573 89 06
Rektor
Susanne Lindström
Telefon: 0381-423 72
E-post: susanne.lindstrom@eksjo.se
Kontaktuppgifter till specialpedagog i förskolan finns under Elevhälsa och trygghet.
Kontaktuppgifter till förskolans kök finns under Maten i förskolan.
Rutiner för hämtning och lämning av barn på förskolan
Du som vårdnadshavare ansvarar för att markera barnets ankomst och hemgång på digitala skärmar som finns på förskolan. Den digitala registreringen måste kompletteras med att du säkerställer att personal vet att ditt barn har lämnats eller hämtats.
Anmäla frånvaro
Frånvaroanmälan görs av dig som är vårdnadshavare, eller annan ansvarig vuxen, i appen Edlevo. Läs mer om anmäla frånvaro i appen Edlevo.
Sidan senast uppdaterad:
Förskolan Sunnanäng, Höreda
Förskolan Sunnanäng ligger i samhället Höreda i direkt anslutning till Höredaskolan. Förskolans utegård är vänd mot ängarna och skogen.
Torsjövägen 10
575 80 Eksjö
Förskolan Sunnanäng