Välkommen till Eksjö kommun
Parkering och laddplatser
I Eksjö kommun finns det cirka 900 allmänna parkeringsplatser som är avgiftsfria! Kartor över parkeringsplatser i Eksjö och information om parkeringstillstånd för rörelsehindrad, laddplatser för elbilar, ställplatser, nyttokort och övergivna fordon med mera hittar du på denna sida.
Inom parkeringsförbudsområdet i Eksjö (väg 40–Regementsgatan–Grenadjärgatan–Eksjöån) får du bara parkera på markerade parkeringsplatser.
Parkeringsplatser i Eksjö
Nedan finns kartor där allmänna parkeringsplatser i Eksjö visas. Pdf-filen "Allmänna parkeringsplatser inom Eksjö tätort" visar även hur lång tid du får stå på parkeringsplatsen.
Har du fått en parkeringsanmärkning som du anser vara felaktig ska du vända dig till polismyndigheten.
Parkeringsskiva (p-skiva)
När du parkerar fordonet i centrala Eksjö måste du använda en parkeringsskiva. P-skiva ska användas vid parkeringsplatser med kort parkeringstid inom den så kallade centrumringen, se bild nedan. Syftet med p-skivan är att få en bättre rotation på parkeringsplatserna, samt att förenkla och effektivisera kontrollen av parkeringstiderna.
Här finns parkeringsskivor
Har du ingen p-skiva sedan tidigare så kan du hämta en här:
- Kontaktcenter i förvaltningshuset, Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
- Eksjö Tourist Center, Eksjö museum, Österlånggatan 31, Eksjö.
Så här använder du p-skivan
- Ställ in fordonets ankomsttid vid pilen och avrunda till närmast följande hel respektive halvtimme.
- Om du parkerar före den tidsbegränsning som står på parkeringsskylten, ställ in p-skivan på det klockslag tidsbegränsningen börjar.
- Du får inte ändra fordonets ankomsttid på p-skivan under pågående parkering.
- Placera p-skivan innanför vindrutan, om möjligt på passagerarsidan, väl synlig och läsbar utifrån.
- Du får bara använda en p-skiva per parkeringstillfälle.
Karta
P-skiva ska användas inom rödmarkerat område.
Parkeringstillstånd för rörelsehindrad
Det finns speciella tillstånd att söka för att parkera på parkeringsplatser för rörelsehindrade. Du ansöker om tillståndet hos kommunens trafikenhet. Till ansökan ska läkarintyg bifogas.
Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Länk till annan webbplats.
Allmänt
Parkeringstillstånd för rörelsehindrad gäller i hela landet utom på tomtmark (parkeringshus) om inte markägaren särskilt medgivit det. Kontakta markägaren i varje enskilt fall. Tillståndet gäller också i de flesta europeiska länder enligt EU-rådets rekommendationer. Besked om giltighet utomlands kan ges av kommunen.
Parkeringstillståndet gäller inte där det är förbud att stanna och parkera och på plats som är avsedd för visst ändamål eller fordonsslag (vändzon, lastzon, taxizon, p-plats för buss/lastbil etcetera). Parkeringstillstånd gäller vidare inte på huvudled om inte särskilt vägmärke anger att parkering är tillåten. På gårdsgator gäller parkeringstillstånd enbart på särskilt anordnade parkeringsplatser.
Parkeringstillstånd ger rätt att parkera:
- högst 3 timmar i följd där parkering enligt lokal trafikföreskrift är förbjuden eller tillåten kortare tid än 3 timmar.
- under högst 24 timmar i följd där parkering är tillåten mer än 3 timmar men mindre än 24 timmar
- på parkeringsplats reserverad för rörelsehindrad under högst den tid som finns angiven på platsen
- under högst 3 timmar på gågata.
Laddplatser för elbilar
Det finns ett antal laddplatser i Eksjö och Mariannelund för dig som har en elbil. Laddplatsen vid Abborraviksrondellen, strax utanför Eksjö, är en snabbladdstation. Här finns också en biogasmack.
Du hittar laddstationer för elbilar på dessa platser:
Eksjö
- parkeringen vid Coop (Qwello)
- parkeringen vid Olsbergs Arena (Qwello)
- parkeringen vid Tullgatan i Eksjö (Qwell
- parkering vid Traktörsgränd i Eksjö (Qwello)
- parkering vid Österlånggatan i Eksjö (Qwello)
- Abborraviksrondellen, Stallbergavägen 5 i Eksjö (snabbladdstation). Här finns även Hagelsrums biogasmack. Laddplatsen har två laddpunkter med CCS-uttag – det går att ladda två bilar samtidigt.
Besökare till verksamhet i kommunens förvaltningshus i Eksjö har möjlighet att ladda elbilen på parkeringen bakom huset.
Mariannelund
- Bredvid Preem och Frendo i Mariannelund, Järnvägsgatan 2. Laddplatsen har två laddpunkter 1xChademo, 1xCSS. Betaltjänsten Park&Charge.
Så här laddar du din elbil
Qwello:
Laddstolparna är tillgängliga för alla användare. Det krävs inget speciellt medlemskap eller app för att kunna ladda.
Betalning (och samtidig autentisering) fungerar med alla vanliga EC-, kredit- och roamingkort. De flesta kort från andra leverantörer och mobiltelefonsbetalningar accepteras också.
Kontaktuppgifter till Qwello Support:
Telefon: 08-124 11 447. Dygnet runt
E-post: support@qwello.se
Park&Charge:
Registrera dig via: laddportal.park-charge.seLänk till annan webbplats Länk till annan webbplats., för att kostnadsfritt få ett laddkort utskickat.
- Blippa ditt laddkort eller starta laddning via laddportal när du fått ditt laddkort.
- Koppla ihop bil och laddare med Typ 2-laddkabel.
- När bilen laddas lyser blå lampa.
För direktbetalning med betalkort/PayPal, scanna QR-kod vid ladduttag. När betalning är genomförd, anslut laddkabel enligt steg 2.
Ställplatser för husbilar och husvagnar
Nyttoparkering för företagare
Du som i ditt arbete kör en servicebil och tillfälligt behöver parkera nära din arbetsplats kan ansöka om tillstånd för nyttoparkering (nyttokort). Det gäller även dig som transporterar gods i samband med service av olika slag. Mer information och ansökan om nyttokort
Generella parkeringsregler
I trafikförordningen finns generella bestämmelser om hur man får stanna och parkera. Förbud mot att stanna eller parkera enligt dessa regler anges inte genom vägmärken utan du måste kunna dem ändå.
Cykelparkering och cykelpumpar
Cykelparkeringar finns på flera ställen i centrala Eksjö. Vid stationsområdet finns ett stort antal cykelparkeringsplatser, varav 16 är under tak. På parkeringen väster om stationsbyggnaden finns även en plats för lådcyklar.
Kommunala cykelpumpar finns vid parkeringen på Tullgatan, norr om stationsbyggnaden, och på Museigården, Österlånggatan 31 i Eksjö. Pumpen på Museigården är igång klockan 7–20.
Övergivna fordon
Bilar innehåller många ämnen som är farliga för människors hälsa och för miljön. En skrotbil förfular omgivningen och utgör en risk, inte bara för miljön, utan även för barn och djur som kan komma till skada. Det är därför viktigt att skrotbilar hanteras på rätt sätt.
Kommunen har rätt att besluta om och flytta fordon, även så kallade fordonsvrak.
- De fordon som övergivits på allmänna platser anmäls till kommunens trafikenhet.
- Fordon som övergivits på privat mark anmäls till markägaren som i sin tur kontaktar kommunen om de behöver hjälp med att forsla bort fordonet.
- Om fordonet finns efter Trafikverkets vägar anmäls fordonet till dem.
Flytt av fordon, Trafikverket Länk till annan webbplats.
Lag och förordning om flyttning av fordon
Mer information om flyttning av fordon kan du läsa i lagtexterna.
Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall Länk till annan webbplats.
Förordning (1998:198) om flyttning av fordon i vissa fall Länk till annan webbplats.
Kontakt
Trafikenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Sidan senast uppdaterad:
Parkering och laddplatser och laddplatser i Eksjö kommun
I Eksjö kommun finns det cirka 900 allmänna parkeringsplatser som är avgiftsfria! Kartor över parkeringsplatser i Eksjö och information om parkeringstillstånd för rörelsehindrad, laddplatser för elbilar, ställplatser, nyttokort och övergivna fordon med mera hittar du på denna sida.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.