Välkommen till Eksjö kommun

Bild: Två äldre människor som äter mat. Foto från Mostphotos.
LYSSNA

Maten i äldreomsorgen

Goda och bra måltider bidrar till matglädje och gemenskap. De är dessutom en förutsättning för välbefinnande och en god livskvalitet. Bra måltider är en god investering för hälsan.

På kommunens särskilda boenden och Eksjöbostäders trygghetsboenden serveras måltider anpassade för respektive målgrupp. Om du inte själv kan laga din mat kan du ansöka om att få en matlåda (färdiglagad mat) hemkörd till din bostad. Läs mer om matlådor nedan.

Maten inom äldreomsorgen i Eksjö kommun lagas i något av kommunens fyra tillagningskök. Tillagningskök finns på de särskilda boendena Marieberg i Eksjö och Solgården i Ingatorp, samt på trygghetsboendena Snickaren i Eksjö och Bobinen i Mariannelund. De erbjuder en matsedel anpassad efter säsong och de svenska mattraditionerna.

Maten är näringsberäknad och anpassad efter Livsmedelsverkets råd och rekommendationer. Så långt det är möjligt lagas maten från grunden och onödiga tillsatser i maten minskas. Vi arbetar ständigt för att minska matsvinnet i alla led.

Äldreomsorgens matsedel

Matsedeln gäller för särskilt boende (Almgården, Marieberg, Mogården och Solgården) och trygghetsboende (Snickaren, Tuvan och Bobinen).

Aktuell matsedel för äldreomsorgen hittar du på "omsorgen.se". Här finns matsedeln för aktuell vecka och tre veckor framåt:

Matsedel via appen ”Omsorgen”

Du kan också hitta aktuell matsedel för äldreomsorgen i appen ”Omsorgen”. Appen finns för alla vanliga smartphones och laddas enkelt hem via telefonens app-butik. I appen kan du se vilken mat som serveras denna vecka, en vecka bakåt, samt tre veckor framåt.

Matlådor

Matlådor levererade hem

Om du själv inte kan laga din mat i ditt hem, eller ta dig till någon av kommunens lunchrestauranger, finns möjlighet att få matlådor levererade hem till dig. Matlådorna innehåller dagens lunch, sallad och dessert och levereras antingen med hemtjänsten eller med taxi. Matlådan beställs för minst tre dagar per vecka.

Distribution av mat gäller regelbundna dagar som du bestämt i förväg. Till exempel måndag, onsdag och fredag varje vecka, om du inte vill ha mat varje dag.

För att få matlåda krävs ett biståndsbeslut. Du ansöker hos en biståndshandläggare som bedömer ditt behov. Biståndsbeslut krävs även för stöd i samband med måltiden.

Avgiften för matlådor debiteras efter hur många dagar man äter.

Köpa matlåda på trygghetsboende

Du kan också själv köpa en matlåda på kommunens trygghetsboende Snickaren i Eksjö eller Bobinen i Mariannelund. Det går givetvis bra att äta måltiden på plats i restaurangen. För att köpa matlåda på Snickaren eller Bobinen behövs inget biståndsbeslut.

Aktuell matsedel

Aktuell matsedel för äldreomsorgen och matlådor hittar du på "omsorgen.se". Här finns matsedeln för aktuell vecka och tre veckor framåt:

Matsedel via appen ”Omsorgen”

Du kan också hitta aktuell matsedel för äldreomsorgen och matlådor i appen ”Omsorgen”. Appen finns för alla vanliga smartphones och laddas enkelt hem via telefonens app-butik. I appen kan du se vilken mat som serveras denna vecka, en vecka bakåt, samt tre veckor framåt.

Lunchrestauranger

Kommunens lunchrestauranger erbjuder dagens lunch varje dag i veckan till dig som är pensionär. Restaurangerna ligger i anslutning till trygghetsboendena Snickaren och Tuvan i Eksjö samt Bobinen i Mariannelund.

Öppettider

Snickaren: klockan 12.30–13.45, varje dag.
Tuvan: klockan 12.30–13.30, varje dag. Vill du äta på Tuvan måste maten beställas senast klockan 14 dagen innan.
Bobinen: klockan 12.45–13.45, varje dag.

Kostnad

På vardagar kostar en lunch 78 kronor. Ett kuponghäfte för 10 luncher på vardagar kostar 737 kronor.

På helger och röda dagar kostar en lunch 92 kronor. Ett kuponghäfte för 10 luncher på helger och röda dagar kostar 880 kronor.

I priset ingår lunch, dryck, bröd, sallad, kaffe och dessert.

Specialkost

Eksjö kommun erbjuder specialkost till dem som av någon anledning inte kan äta den ordinarie måltiden. Det kan vara konsistensanpassad kost, allergianpassad kost eller kost anpassad av religiösa skäl. Specialkost som beror på medicinska skäl ska alltid ordineras av utbildad personal med specialistkompetens på området. Du som behöver specialkost eller konsistens­anpassad mat får detta behov tillgodosett i samband med ditt biståndsbeslut.

Kontakt

Måltidschef Mariette Ek

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

Köket, särskilt boende:

Köket, trygghetsboende:

Sidan senast uppdaterad:

Maten i äldreomsorgen i Eksjö kommun

Goda och bra måltider bidrar till matglädje och gemenskap. De är dessutom en förutsättning för välbefinnande och en god livskvalitet. Bra måltider är en god investering för hälsan.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.