Välkommen till Eksjö kommun

Bild på vandringsledsskylt.
LYSSNA

Vandringsleder

I Eksjö kommun finns flera leder som erbjuder vandring i genuina småländska marker.

Vandringslederna Höglandsleden och Emilleden passerar Eksjö kommun och erbjuder varierad vandring bland skog, ängar, åkermark. Lederna passerar många fina utsiktsplatser.

Persöspåret och Skedhultsspåret finns i området Borgmästarängen Länk till annan webbplats. strax väster om Eksjö.

Kommunens fritidsavdelning ansvarar för skötsel av bland annat skyltar, broar och vindskydd längs sträckorna av båda dessa leder i Eksjö kommun.

Höglandsleden

Höglandsleden består av fyra delar varav två, del två och del fyra, delvis går genom Eksjö kommun.

Del två, ”Utsikternas led”, erbjuder 82 kilometers vandring från Lövhult till Mariannelund, samt 15 kilometers vandring på sträckan Klinten till Västra Lägern. Leden passerar många fina utsikter som ligger i höglandsterräng, till exempel Paradisområdet, Klinten, Hässleåsa damm, Hästberget, Valbacken, Uvberget, Stubbaberg, Skuruhatt och Hästemålen.

Del fyra erbjuder 142 kilometers vandringsled som sträcker sig mellan Valbacken i Ingatorp och Asa Skogsvårdsgård i Kronobergs län. Vandringen går genom verkligt genuina småländska markområden. 

Kartor över Höglandsleden, Länk till annan webbplats. till platsen Eksjös webbplats

Höglandsleden är en del av Smålandsleden och via en webbapplikation för din smartphone kan du följa hela Smålandsleden digitalt. Webbapplikationen finns på outdoor.smalandsleden.se Länk till annan webbplats., följ där instruktionen för att lägga till den på din hemskärm.

Skedhultsspåret

På Skedhultsspåret vandrar du genom Skedhults friluftsområde med omgivningar. Spåret är 4,6 kilometer och är markerat med gula stolpar och pilar.

Leden sammanstrålar med Persöspåret, som är 3,4 kilometer och märkt med röda stolpar och pilar, vid Hyttens kvarn. Du kan även nå lederna via Skedhult och Borgmästarängen. Utmed vandringsleden finns möjlighet till geocaching, en GPS-stödd variant av skattjakt. 

Karta över Skedhultsspåret Länk till annan webbplats., till platsen Eksjös webbplats

Persöspåret

Persöspåret Länk till annan webbplats. vandrar du genom Skedhults friluftsområde med omgivningar. Spåret är 3,4 kilometer och är markerat med röda stolpar och pilar.

Leden sammanstrålar med Skedhultsspåret, som är 4,6 kilometer och är märkt med gula stolpar och pilar, vid Hyttens kvarn. Du kan även nå lederna via Skedhult och Borgmästarängen. Även utmed denna vandringsled finns möjlighet till geocaching, en GPS-stödd variant av skattjakt. 

Karta över Persöspåret Länk till annan webbplats., till platsen Eksjös webbplats

Emilleden

Emilleden är en 40 kilometer lång vandring runt i bygden med utgångspunkt från Mariannelunds eller Lönneberga hembygdsgårdar. Vandringsleden är markerad med blå färg och skyltad med en blå känga. Leden går ibland genom skog på knappt skönjbara stigar och ibland på vägar. Den passerar förbi gårdar, åkermark, ängar och hagar med betande djur. 
Emilleden är restaurerad och nyinvigd 2021.

Karta över Emilleden Länk till annan webbplats., till platsen Eksjös webbplats

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se

Mer information och kartor

Beskrivning av kommunens vandringsleder med tips på sevärdheter och tillhörande kartor finns på visiteksjo.se – webbplatsen för platsen Eksjö.

Kontakt

Fritidsavdelningen

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

fritid@eksjo.se

Sidan senast uppdaterad:

Vandringsleder i Eksjö kommun

I Eksjö kommun finns flera leder som erbjuder vandring i genuina småländska marker.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.