Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Förhandsbesked

Vill du göra en bygglovspliktig åtgärd men vet inte om åtgärden är lämplig på den plats du avser att genomföra åtgärden på? Då kan du ansöka om att få ett förhandsbesked.

Förhandsbesked är ett eget, från bygglovsansökan fristående, ärende och ska lämnas av myndighetsnämnden när någon begär det. Det finns inget krav på förhandsbesked utan det är frivilligt att söka ett sådant.

Ansökan om förhandsbesked görs ofta utanför detaljplanelagda områden där markens lämplighet sedan tidigare inte är prövad för en viss typ av åtgärd. Det kan till exempel vara att man vill bygga ett enbostadshus i ett område som inte omfattas av detaljplan eller på en plats där tomten ännu inte är avstyckad.

Ta reda på om din fastighet omfattas av en detaljplan eller områdes­bestämmelse. I detaljplaner eller områdesbestämmelser är mycket utav lämpligheten redan bestämd och prövad på förhand. Om fastigheten inte omfattas av detaljplan eller om det i detaljplanen inte tydligt framgår om åtgärden är lämplig kan du ansöka om förhandsbesked.

Ansök om förhandsbesked

Vi granskar din ansökan för att se om den innehåller alla handlingar, ritningar och uppgifter som krävs.

Om ansökan inte är komplett meddelar vi dig att du måste komplettera inom en viss tid, vilket kallas för föreläggande om komplettering.

När din ansökan innehåller alla handlingar, ritningar och uppgifter som vi behöver så är den komplett och handläggnings­tiden påbörjas.

Handläggningsprocessen

När myndighetsnämnden prövar din ansökan undersöker vi om platsen är lämplig att bebygga med det du vill bygga, i enlighet med de bestämmelser som finns i plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken (MB).

Utöver dessa lagar ska kommunens planeringsunderlag, som till exempel Översiktsplan Eksjö kommun och VA-plan, ligga till grund för prövningen.

I känsligare områden, till exempel inom vattenskyddsområde, ställs i vissa fall strängare krav på enskilda avlopp och att en VA-utredning tas fram i samband med förhandsbeskedet. Denna utredning bekostas av sökanden, utöver den avgift som tas ut för handläggningen av ansökan om förhandsbesked.

Under handläggningens gång ges fastighetsägare, grannar, myndigheter med flera möjlighet att yttra sig över ansökan, om det inte är uppenbart onödigt.

Beslutet

Beslutet kallas förhandsbesked. Det kan vara antingen positivt eller negativt. Ett förhandsbesked är bindande vid den kommande bygglovsprövningen, om ansökan om bygglov görs inom två år från den dag förhandsbeskedet vunnit laga kraft.

Besluten om förhandsbesked tas av myndighetsnämnden. Vid beslut om positivt förhandsbesked underrättas närmaste grannar och andra som berörs. Beslutet kungörs också i Post- och inrikes tidningar Länk till annan webbplats..

I de ärenden där bedömningen görs att ansökan kommer att utmynna i ett negativt förhandsbesked, ges du som sökande möjlighet att få den återkallad innan ansökan prövas i myndighetsnämnden.

Myndighetsnämndens beslut om förhandsbesked får överklagas.

Handläggningstiden

Myndighetsnämnden ska handlägga ärenden om förhandsbesked skyndsamt. Nämnden ska meddela sitt beslut om förhandsbesked inom tio veckor från den dag då ansökan kom in till nämnden, eller den dag då ytterligare underlag kom in till nämnden från sökanden på sökandens eget initiativ.

Om det finns brister i ansökan när den kommer in till nämnden, till exempel på grund av att det saknas någon uppgift eller handling som behövs för prövningen, får nämnden förelägga sökanden om att komplettera sin ansökan med det som saknas. Om nämnden har förelagt sökanden att komplettera sin ansökan inom tre veckor från den dag då ansökan kom in till nämnden räknas tidsfristen för beslut i stället från den dag då ansökan blir komplett. Om sökanden under ärendets gång, på eget initiativ, lämnar in ytterligare underlag till sin ansökan ändras tidsfristen igen. Då räknas tids­fristen för beslut från den dag då ansökan, tillsammans med det ytterligare underlaget, blir komplett.

Om det är nödvändigt på grund av handläggningen eller utredningen i ärendet, får tidsfristen för beslut förlängas en gång med högst tio veckor.

Det innebär inte att ansökan är beviljad om beslut inte fattas inom den angivna tidsfristen.

Avgifter

En ansökan om förhandsbesked är förenad med en avgift som styrs av Eksjö kommuns plan- och bygglovstaxa.

År 2024 var avgiften för ett förhandsbesked cirka 6 500–7 000 kronor.

För ärenden som leder till beslut om negativt förhandsbesked tas en avgift ut enligt taxan plan- och bygglovstaxan.

Förhandsbesked inom område som strandskyddet omfattar

I de fall ansökan om förhandsbesked avser en åtgärd som är förbjuden inom det område som strandskyddet omfattar, enligt miljöbalken, krävs det också en ansökan om strandskyddsdispens för åtgärden. En åtgärd som är förbjuden är till exempel att uppföra ny byggnad. Läs mer om strandskydd

Ansök om strandskyddsdispens

En ansökan om strandskyddsdispens, för den åtgärd som man vill ansöka förhandsbesked för, görs via kommunens e-tjänst. Läs mer om "Ansök om strandskyddsdispens"

Ansökan om strandskyddsdispens hanteras som ett separat ärende, men besluten om förhandsbesked och strandskyddsdispens är beroende av varandra. Ibland kan det uppstå situationer där det, för en åtgärd på en plats, till exempel finns förutsättningar för positivt förhandsbesked, men inte för en strand­skydds­dispens och tvärt om. Följden av detta kan då bli att det du som sökande har planerat att uppföra inte får genomföras på den plats som avsetts i ansökningarna.

Kontakt

Byggenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, byggenheten, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

samhallsbyggnad@eksjo.se

Byggenhetens besöks- och telefontider:
måndag, onsdag, torsdag och fredag klockan 8.30–12.00
Ring 0381-360 00

Sidan senast uppdaterad:

Förhandsbesked, Eksjö kommun

Vill du göra en bygglovspliktig åtgärd men vet inte om åtgärden är lämplig på den plats du avser att genomföra åtgärden på? Då kan du ansöka om att få ett förhandsbesked.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.