Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Strandskydd

Strandskyddet gäller längs våra kuster, sjöar och vattendrag. Det omfattar området från strandkanten och 100 meter ut i vattnet samt 100 meter upp på land.

Sedan 1950-talet är stränderna längs hav, sjöar och vattendrag skyddade mot bebyggelse för att främja friluftsliv. Sedan 1994 även för att bevara goda livsvillkor för djur och växter i och vid våra vatten.

Strandskyddet gäller både bebyggda och obebyggda tomter och generellt 100 meter från strandlinjen in över land och 100 meter ut i vattnet från strandlinjen. Inom dessa områden behövs dispens för att genomföra vissa typer av åtgärder.

Ansök om strandskyddsdispens

Ansök om strandskyddsdispens i länken nedan. Ansökan om dispens lämnas till kommunens byggenhet tillsammans med karta där platsen är markerad (tomtplatsavgränsning) och ritning på byggnaden

Vi granskar din ansökan för att se om den innehåller alla handlingar, ritningar och uppgifter som krävs.

Om ansökan inte är komplett meddelar vi dig att du måste komplettera inom en viss tid, vilket kallas för föreläggande om komplettering.

När din ansökan innehåller alla handlingar, ritningar och uppgifter som vi behöver så är den komplett och handläggnings­tiden påbörjas.

Avgift

En avgift för din ansökan kommer tas ut enligt kommunens plan- och bygglovtaxa.

Varför finns strandskyddet?

Strandskyddet tryggar förutsättningarna för ett rikt friluftsliv vid våra vatten, nu och i framtiden. Syftet är också att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.

En orörd strandzon fungerar som ett biologiskt filter. Näringsämnen fångas upp och tas tillvara av växterna, samtidigt som näringsläckaget och övergödningen av sjöar och hav hejdas. Artrikedomen i våra vattens strandområden är stor, beroende på ljusförhållandena och att näringshalterna ökar i grundare vatten. Detta medför att strandområden är mycket viktiga som matplats och uppväxtområde för ett stort antal fåglar och fiskarter.

För vilka åtgärder gäller strandskyddet?

Inom det strandskyddade området är det förbjudet att:

  • bygga nytt, gäller även ”Friggebodar” och så kallade ”Attefallare”
  • ändra användningen av befintliga byggnader
  • gräva eller förbereda för byggnationer
  • utföra anläggningar eller anordningar som försvårar eller hindrar allmänheten att nyttja områden som är tillgängliga enligt allemansrätten
  • ingrepp som väsentligt försämrar livsvillkoren för djur och växter. Exempel är pirar, muddring, bryggor, båthamnar, gödsling eller trädfällning.

För att få utföra något av förbuden ovan krävs en dispens från strandskyddet innan de utförs.

När kan man få strandskyddsdispens?

För att få strandskyddsdispens krävs särskilda skäl och att åtgärden inte strider mot strandskyddets syfte. Dispensen ges av myndighetsnämnden och beslutas normalt samtidigt med bygglov.

Det kan till exempel röra sig om att det område man vill bygga inom redan är ianspråktaget eller att någon vill bygga en byggnad som måste ligga vid vattnet. Vid alla dispenser måste man ändå lämna en fri passage närmast vattnet. När man fattar beslut om man ska ge dispens från strandskyddet eller inte tar man alltid hänsyn till om förändringarna påverkar friluftsliv, djur och växter negativt på olika sätt.

I miljöbalkens 7 kapitel 18 c § står det att det bara finns sex godtagbara skäl för att ge dispens, dessa beskrivs nedan:

  • Platsen har redan tagits i anspråk. Den aktuella platsen har redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften.
  • Området är avskilt från strandlinjen. Den aktuella platsen är väl avskilt från området närmast strandlinjen genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering.
  • Anläggning som måste ligga vid vattnet. Det rör sig om en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet kan inte tillgodoses utanför området.
  • Utvidga pågående verksamhet. Behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte genomföras utanför området.
  • Tillgodose allmänt intresse. Behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området.
  • Tillgodose angeläget intresse. Behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse.

Kontakt

Byggenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, byggenheten, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

samhallsbyggnad@eksjo.se

Byggenhetens besöks- och telefontider:
måndag, onsdag, torsdag och fredag klockan 8.30–12.00
Ring 0381-360 00

Sidan senast uppdaterad:

Strandskydd, Eksjö kommun

Strandskyddet gäller längs våra kuster, sjöar och vattendrag. Det omfattar området från strandkanten och 100 meter ut i vattnet samt 100 meter upp på land.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.